Merijntje, eindelijk zijn eigen pleintje

NIEUW-VOSSEMEER – Na jaren in de schaduw te hebben gestaan heeft Merijntje Gijzen eindelijk het aanzien dat hij verdient. Voor het A.M. de Jongmuseum, in het licht, duidelijk zichtbaar. Door een unieke samenwerking tussen Heemkunde, carnavalsvereniging en dorpsraad, met een beetje hulp van de gemeente.

Een dorpswandeling, stamppotmaaltijd en de 11-11 viering maakten het programma rond de onthulling van Merijntje zaterdag compleet. De wandeling door Nieuw-Vossemeer voerde langs de belangrijkste gebouwen in het dorp. In het oude gemeentehuis mocht een kijkje in de oude raadszaal genomen worden. De school en het A.M. de Jongmuseum werden bezocht, en bij ’t Vossenol werden ‘bouwdampen’ opgesnoven. Bij de Vossenburcht werden de plannen voor uitbreiding toegelicht. Na afloop van de wandeling verzamelden alle deelnemers zich bij het Wagenhuis. Een drankje zat er niet voor iedereen in, de onthulling van Merijntje zou immers om half zeven beginnen. “Tja, dan wordt het toch het Brabants kwartiertje” lachte Reinier de Jong, medeorganisator van het programma.

Samen gaan we het regelen

Even na zevenen was het eindelijk zover. Het plein vulde zich met toeschouwers en Peter Plasmans heette iedereen hartelijk welkom. In het bijzonder wethouder Kroos. “Een aantal maanden geleden zei ik tegen de wethouder dat Merijntje er een beetje verloren bij stond in het hoekje. Daar zouden we iets mee moeten doen” herinnert Peter zich. Wethouder Kroos zei: “ Doe er iets mee. Maak een plan!” Nou, dat is gelukt. Wethouder Koos Krook prees de samenwerking tussen de Heemkunde, carnavalsvereniging én dorpsraad. “Wat een unieke samenwerking. Het idee, de vormgeving, en uitwerking. Alles is door vrijwilligers gedaan. De gemeente heeft enkel een financiële bijdrage geleverd. U mag trots op elkaar zijn. Ook vandaag weer, tijdens de wandeling, kreeg ik allerlei suggesties en tips. Van nieuwbouwplannen tot een extra zaal voor de Vossenburcht. Nieuw-Vossemeer is volop in beweging.”

Merijntje Merijntje hier sta je dan op je pleintje

Na alle lovende woorden was het zover. Peter Plasmans zette zijn steek op en als prins Peer den eerste sprak hij een prachtig gedicht uit, geschreven door zijn vader Jan Plasmans.
Merijntje Merijntje hier sta je dan op je pleintje
Met menig volk om je heen
Misschien vraag jij je af waar gaat dit heen?
Merijntje Merijntje jij bent ons manneke dus wees maar niet bang
Jij bent de verbinder voor menig man
Dagelijks komen er hier mensen voorbij
De een is verdrietig en een ander weer blij
Zo is het leven…wat ook jij hebt ervaren
Zo zal het tijdloos verder gaan…alle jaren
Merijntje Merijntje vroeger stond je een beetje schuin
En uit het zicht
En nu krijg jij wat je verdient
Een prominente plaats in het licht
Dat vinden wij als vosmurnaers…onze plicht

Samen met de wethouder werd de naam van het pleintje onthuld: ‘ Zevensprongplein’. Uiteraard was er een bedankje voor het college, een beeldje van Merijntje. Een replica, want de echte staat waar hij hoort, op het pleintje van Merijntje. Iedereen ging daarna terug naar het Wagenhuis, heerlijke stamppot eten. Een prima bodem voor de start van het carnavalsseizoen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl