“Meld je aan, als je een steuntje van de Sint kunt gebruiken!”

DINTELOORD – De vrijwilligers van Kindervakantieweek Dinteloord hadden een goed idee: “Laten we een speelgoedinzameling houden zodat ook kinderen uit gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben een beetje Sinterklaas kunnen vieren”. Zo gezegd, zo gedaan. Er kwamen twee inzamelpunten in Dinteloord en één in Steenbergen en de gemeente Steenbergen stuurde aanmeldingsformulieren naar ieder gezin dat een cadeautje uit de zak van Sinterklaas kan gebruiken. Twee weken later beschikken de vrijwilligers over een schatkamer aan speelgoed waar zelfs de Goedheiligman nog jaloers op is.

Inmiddels zijn KVW-vrijwilligers Carline Verwey, Elvira Vlamings en Ingrid van Bezooijen dagelijks in gebouw ‘Het Uitje’ achter de gereformeerde kerk aan de slag met het sorteren, controleren en schoonmaken van de enorme hoeveelheid speelgoed die gedoneerd is. Dagelijks melden zij zich bovendien in Steenbergen waar de opbrengst bij inzamelpunt ‘de Ontmoetingswinkel’ aan de Kaaistraat wordt opgehaald. “Het is ongelooflijk wat er is gebeurd,” aldus Ingrid van Bezooijen, die zich er nog steeds over verbaast. “Er is enorm gehoor gegeven aan de oproep. We kunnen met een gerust hart stellen dat álle kinderen een hele mooie Sinterklaas tegemoet kunnen gaan.”

Stap over de drempel!

Mits de ouders zich ten minste aangemeld hebben en daar ontbreekt het op dit moment nog een beetje aan. Van Bezooijen: “Het is voor sommige mensen misschien best een drempel om het formulier van de gemeente in te vullen en op te sturen, maar we hopen dat zij daar overheen weten te stappen. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld en we komen de cadeautjes zelf brengen. Ze zijn nog niet ingepakt, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat voor welk kind. Het cadeaupapier wordt er wel bij geleverd.”

Geen afdankertjes

Carline Verwey benadrukt dat het speelgoed van een hele goede kwaliteit. “Is het kapot, dan gooien we het weg. Is alleen de doos kapot, dan kopen we een mooie plastic bak waarin het keurig opbergen. Dat kunnen we dankzij een paar geldelijke donaties die we kregen.”
“Bovendien wordt ieder stuk speelgoed, ieder spelletje en ieder boek door ons schoongemaakt. Dus het zijn echt geen afdankertjes, maar hele mooie spullen,” benadrukt Elvira Vlamings.

De inzameling is inmiddels gesloten, maar aanmelden voor een zak van Sint kan wel. Wie nog iemand kent die een steuntje van de Sint kan gebruiken, kan dit tot 24 november doorgeven via speelgoedvoorelkaar@gmail.com of via (06) 10323919.

Foto: In ontmoetingsruimte ‘Het Uitje’ brengen Elvira Vlamings (links), Elvira Verwey (rechts) en Ingrid van Bezooijen (niet op de foto) uren door met het uitzoeken en schoonmaken van de eindeloze stroom speelgoed, spelletjes en boeken die aangeleverd worden. Op de dag van de foto werden zij daarbij geholpen door peuter Milan die vooral een ster in delegeren bleek te zijn.

Foto 2: In de Ontmoetingswinkel Steenbergen nam eigenaresse Rian Liefhebber zakken vol speelgoed in ontvangst ten behoeve van de inzamelactie ‘SpeelGoed Voor Elkaar’.

[ door Dasja Abresch ]