Meet & Greet-festival hoogtepunt herdenking 75 jaar Bevrijding

WELBERG – Op donderdag 2 november 1944 viel er weinig te vieren op de Welberg. Het dorp bevond zich midden in de vuurlinie van Duitse en Canadese regimenten. Die strijd zou nog drie dagen duren, want pas op 5 november reden de geallieerden een bevrijd Welberg binnen. Op zaterdag 2 november 2019 daarentegen is het er één groot feest. Om samen te vieren dat we inmiddels alweer 75 jaar in vrijheid leven, is het centrum van de kern omgedoopt tot Meet & Greet-festivalterrein waar iedereen van harte welkom wordt geheten door de organiserende werkgroep 75 jaar Bevrijding.

“Er is die dag zoveel te doen dat we iedereen aanraden om op tijd te komen en niet meer weg te gaan,” aldus Sandra Houtepen van de werkgroep. “Ga naar een van de tientallen optredens, bezoek een tentoonstelling, woon een lezing bij, ga in gesprek met een Canadees, eet en drink!”

Ga in gesprek

De keuze voor de titel ‘Meet & Greet’ is een zeer bewuste geweest. Houtepen: “Het festival is de plaats waar alle kernen samenkomen. Uit respect voor de kern Dinteloord  (op 4 november 1944 verloren 50 inwoners het leven door een verkeerd bombardement van de geallieerden – red.) is ervoor gekozen om het woord ‘feest’ niet te gebruiken. ‘Meet & Greet’ slaat echter vooral ook op onze Canadese gasten. Wij hopen dat iedereen de moeite doet om met hen in gesprek te gaan.”

Poort van klaprozen

Deze Canadezen, 110 in totaal, worden om 10.30 uur verwelkomd in de Gummaruskerk te Steenbergen waarna zij een stadswandeling en een lunch aangeboden krijgen. Daarna vertrekken zij richting de Welberg waar om 13.30 uur de officiële opening van het klaproosviaduct op het programma staat.
Eind 2018 transformeerden tientallen inwoners van beide kernen, op initiatief van de Dorpsraad Welberg, het viaduct tot een ‘poort van klaprozen’.  Een plek waar de vrijheid die we dankzij onze bevrijders terugkregen, elke dag wordt gevierd. De aanwezigheid van de Canadezen wordt aangegrepen om het viaduct officieel te openen. Evenals de informatiepanelen die bij het kunstwerk komen te staan. De onthulling daarvan vindt plaats door Sandy O’Grady-Stirling wiens vader in 1944 krijgsgevangen werd genomen op de Welberg. In zijn herinnering schonk zij vijf jaar geleden een Canadase esdoorn die tot wasdom komt in de Corneliusstraat.

Parkeren

Direct na de onthulling vertrekt de colonne naar het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg voor de officiële herdenkingsplechtigheid om 14.30 uur. De organisatie raadt eenieder aan om te voet of met de fiets te komen. Parkeren in de buurt van het monument is niet mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is bij de familie Jacobs aan de Welbergsedijk.

Bruist van activiteiten

Terug op het dorp vindt om 16.00 uur de opening van het ‘Meet & Greet’-festival plaats waarna het dorp tot 21.00 uur bruist van de activiteiten. In de Corneliuskerk, bij zaal Koch en in de feesttent vinden tientallen optreden van koren, muziekverenigingen, dansgroepen, deejays enzovoort plaats. In de Pius X-school zijn diverse tentoonstellingen en lezingen rond het thema oorlog en bevrijding. Van de honger hoeft niemand naar huis, want er is voor iedere smaak een buffet (stamppot, fastfood en Aziatisch) geregeld.
Om 21.00 uur besluit het festival met het gezamenlijk zingen van een lied onder leiding van Die Vaertsingers. Het feest gaat daarna nog geruime tijd verder.

Gedurende het festival is Welberg tussen de Pastoor Kerckersstraat en de Corneliusstraat afgesloten voor het verkeer. Parkeren wordt aangeraden bij de zwembaden, de tennisvereniging of bij de familie Jacobs aan de Welbergsedijk.