Meester Frans en Saartje: Kleuters Pius X ontmoeten online-helden

STEENBERGEN- Het is maar goed dat mensen niet kunnen exploderen van opwinding, want dan was basisschool Pius X afgelopen vrijdag in één grote klap groep 1 en 2 kwijtgeraakt. Inclusief Juf Heleen. Om 9.00 uur die ochtend bereikte de spanning al een hoogtepunt bij de Welbergse kleuters want Meester Frans kwam op bezoek en hij nam Saartje met zich mee!

Meester Frans (van Reijen, 27) is in het dagelijks leven de leraar van de kleuters van basisschool De Biezenhof in Halsteren. Bij de eerste lockdown bedacht hij een manier om de online lessen een stuk leuker te maken voor iedereen. Hij introduceerde Saartje, een roze varkensmeisje, met wie Meester Frans allerlei avonturen beleefde. Het duurde niet lang of de opnames werden overgenomen door andere scholen van de Lowys Porquin Stichting. Het bestuur zag de waarde van Meester Frans en Saartje en gaf hem de vrijheid om één dag per week helemaal te besteden aan de educatieve show die inmiddels de titel Simsala Saartje had gekregen.

Primeur

Vanaf de allereerste aflevering zijn de kleuters van de Pius X en Juf Heleen superfans van Meester Frans en Saartje. Iedere week sturen zij tekeningen naar de studio en zitten zijn aan de buis gekluisterd voor iedere nieuw avontuur. Zodoende zaten de kinderen op rij één toen Meester Frans een grote verassing bekendmaakte. Hij gaat namelijk op tournee langs alle scholen die dat leuk zouden vinden. Uit een hoge hoed toverde de meneer de naam van de school die hiervan de primeur zou krijgen en dat was de Pius X.

Rode blossen

De kinderen konden hun oren niet geloven en gingen als een dolle aan de slag om tekeningen te maken en leuke vragen te verzinnen. Afgelopen vrijdag zaten ze met rode blossen op hun wangen tegen het raam van de kleuterklas geplakt om te kijken of Meester Frans er al aan kwam. Om klokslag 9 uur stapte hun held het schoolplein op voor een uurtje leerzaam vermaak op het schoolplein. De kids maakten van de gelegenheid gebruik om alle vragen die zij hadden te stellen aan de meester en vooral aan Saartje. Boven de vrolijk versierde stoel van Meester Frans en Saartje hing een lange slinger waarin alle tekeningen die de kinderen ooit maakten voor het beroemde stel verwerkt waren. Het duo had zelf ook een presentje voor de Pius in de vorm van een mooie legpuzzel. Na een sportief potje verstoppertje spelen en een laatste knuffel voor Saartje was het tijd om afscheid te nemen, maar het bleef nog lang onrustig op de Pius X.

[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel