Meer levendigheid noodzakelijk voor toekomst havengebied

STEENBERGEN – Aan ideeën geen gebrek vanavond bij de drukbezochte brainstormsessie over de toekomst van de jachthaven in Steenbergen, waar volgens het leeuwendeel van de aanwezigen meer levendigheid moet komen voor zowel watersporters als ‘oeverrecreanten’. Op die manier kan het havengebied de binnenstad een belangrijke economische impuls geven.

De ‘werkbijeenkomst’, bedoeld om het gemeentebestuur handvaten te geven bij toekomstige besluiten over de jachthaven, trok ruim zeventig belangstellenden naar de raadszaal. Particulieren, ondernemers, bewoners van het havengebied, vertegenwoordigers van belangengroeperingen en politici bleken grotendeels op één lijn te zitten. Zij willen boven alles dat jachthaven en de omgeving ervan mooi worden gemaakt. Nu is het er een rommeltje, vindt men. En het water is sterk vervuild met olie en poep. Dat trekt geen toeristen aan, terwijl die er juist voor kunnen zorgen dat de haven rendabel wordt en dat het winkelcentrum meer bezoekers trekt.

De meeste bezoekers van de brainstormavond waren van mening dat er extra ruimte moet komen voor passanten, sloep- en kanovaarders, ook al leveren die in eerste instantie wellicht minder geld op dan vaste ligplaatshouders. Dergelijke recreanten zorgen daarentegen wel voor meer leven in de brouwerij en indirecte inkomsten, doordat zij hun geld besteden bij horecabedrijven en middenstanders.

Ook ‘wilde ideeën’ waren welkom in deze fase van het proces dat naar verwachting zo’n drie jaar in beslag zal nemen. Recreatie-ondernemer Jos Akkermans uit De Heen opperde zodoende, zij het met een knipoog, dat de gemeente meerminnen moet laten zwemmen in de haven. ,,Dat trekt gegarandeerd veel publiek.’’ Serieuzer van aard was zijn opmerking om een blikvanger zoals het historische koopvaardijschip Batavia naar Steenbergen te halen.

Uit tal van opmerkingen bleek bovendien dat ook de eigen inwoners van Steenbergen nadrukkelijk moeten kunnen genieten van het havengebied, bijvoorbeeld door de aanleg van een wandelpad en aanverwante voorzieningen zoals zitplaatsen en een speeltuintje.