Meer duidelijkheid rond geheimzinnig Genootschap

STEENBERGEN – Bij enkele tientallen inwoners van onze gemeente werd een tijdje geleden een bijzonder pakketje bezorgd. In een glimmend doosje zat een puzzelstukje dat exclusieve toegang verschafte tot een bijeenkomst. De symbolische meerminnen die in het gemeentewapen van Steenbergen staan, leken een belangrijke rol te spelen, maar verder was het erg mysterieus…

Inmiddels is duidelijk geworden dat de mensen die het doosje en bijbehorende brief hebben ontvangen, zijn uitgenodigd om toe te treden tot “Het Genootschap van de Meermin”. Dit gezelschap is gevraagd om mee te werken aan de organisatie van de viering van het jubileumjaar 2022, wanneer Steenbergen 750 jaar bestaat en de gemeente als geheel 25 jaar. Inwoners van alle leeftijden en uit alle geledingen van de samenleving zijn ervoor benaderd, ware het niet dat de gemeente denkt dat zij over bijzondere talenten beschikken die het jubileumjaar tot een succes kunnen maken.

Een heel team gaat aan de slag

Helaas konden de ambassadeurs vanwege de grote van de groep (35 inwoners), elkaar niet in levende lijve ontmoeten. Maar middels een livestream vanaf het gemeentehuis namen burgemeester Van den Belt en wethouder Baartmans afgelopen zaterdag de leden mee in de plannen voor de festiviteiten. Het Genootschap hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Sinds de zomer is er een speciale stichting, Jubileumjaar 2022, die als taak heeft om het budget van het gehele programma vast te stellen en te beheren. En een intern team van ambtenaren, Team 2022, gaat zich samen met het genootschap buigen over het programma.

“Idee: voetbaltoernooi tussen kernen”

Hoewel het complete lijstje van de leden van het Genootschap van de Meermin nog niet bekend is gemaakt, willen twee van de ambassadeurs die namens de kern Welberg zijn geselecteerd, alvast wat vertellen over hun ambassadeurschap. De 18-jarige Lise de Groen is, samen met de jonge Welbergenaar Sieb Martens, benaderd om het contact met jongeren te gaan leggen. “Het eerste wat mij te binnen schoot is het organiseren van een voetbaltoernooi, omdat dat het altijd goed doet bij jongeren. Of een groot feest, maar ik weet niet of dat tegen die tijd alweer mag. Ik weet trouwens nog steeds niet waarom ze mij hebben gevraagd, misschien omdat ik voorzitter ben van de KinderAdviesRaad van het Bravis.”

Het idee voor een voetbaltoernooi ziet ook Arnold Heijmans wel zitten, die bij het Genootschap is gevraagd om namens Ontspanning voor Welberg (OVW) zijn steentje bij te dragen. “En dan wedstrijden tussen de kernen bijvoorbeeld. Maar dat moet nog allemaal uitgewerkt worden. De eerste digitale bijeenkomst was vooral een kennismakingsrondje. Maar het was al fijn om te merken dat iedereen de daad bij het woord wilde voegen. We gaan er samen iets leuks van maken.”

Op 1 oktober staat de volgende digitale vergadering van het Genootschap gepland. De feestelijke aftrap van het jubileumjaar is in april 2022.

Foto: Burgemeester Ruud van den Belt en wethouder Wilma Baartmans gaven onlangs het digitale startsein voor de eerste bijeenkomst van het Genootschap van de Meermin.

Door: Nicole van de Donk