Meer dan 1000 handtekeningen voor referendumverzoek

STEENBERGEN – Namens de actiegroepen ‘Geen Azc in Stb’ en ‘Steenbergen in verzet!’ heeft  Danker Kouwen vanavond ruim 1000 handtekeningen aangeboden, horende bij het referendumverzoek dat de groeperingen hebben ingediend bij de gemeente(raad). Kouwen sprak hierbij de hoop uit dat de beslissing over de opvang van vluchtelingen wordt uitgesteld tot na een eventuele volksraadpleging.

Bedoeling van de raad is vooralsnog echter om vanavond tot een besluit te komen over het heikele onderwerp, dat Steenbergen nu al zo’n zes weken in z’n greep houdt en (landelijk) veel negatieve publiciteit heeft bezorgd. Ook vanavond is de pers weer massaal uitgerukt naar de raadszaal in het gemeentehuis, om verslag te doen van de vergadering.

Kouwen maakte gebruik van het inspreekrecht en vertelde dat hoewel veel mensen het referendumverzoek hebben getekend, zij tegelijkertijd aangaven geen vertrouwen te hebben in de politiek en dus niet verwachten dat er daadwerkelijk een referendum zal komen of willen handelen naar de uitkomst. Kouwen riep de raad op het tegendeel te bewijzen.

,,Pak deze kans,’’ hield hij de politici voor. ,,Door de beslissing uit te stellen, geeft u bovendien de nieuwe burgemeester de tijd om mee te denken over dit grote vraagstuk. Ik vraag u dus met klem het besluit uit te stellen. Laat de democratie z’n werk doen.’’

Ook Sander Booij van ‘Steenbergen in verzet!’ en Tim Broeders gaven bij het inspreken aan dat de raad dient te wachten op de uitkomst van een referendum. De raad is overigens niet verplicht een referendumverzoek te honoreren.