Massaal protest tegen mogelijke komst asielzoekers

STEENBERGEN – Burgemeester Joseph Vos was er al bang voor: op social media wordt massaal vanuit de zogenoemde onderbuik geprotesteerd tegen het feit dat de gemeente überhaupt de mogelijkheid wil bekijken om vluchtelingen op te vangen in Steenbergen.

Daarover wordt op 21 oktober een beeldvormende (raads)vergadering gehouden. Op de in allerijl aangemaakte Facebookpagina ‘Steenbergen in verzet!’ hebben op dit moment al meer dan 550 mensen aangegeven dat zij deze bijeenkomst zullen gaan bezoeken, waarschijnlijk allemaal om te protesteren, want de kritiek en de verontwaardiging zijn niet van de lucht.

Talrijke inwoners geven, ook op de Facebookpagina ‘Geen Azc in Stb’ (al meer dan 800 likes) en de Facebookpagina van KijkopSteenbergen.nl, hun ongezouten mening. Die komt er, netjes gezegd, op neer dat zij hier geen asielzoekerscentrum willen, en al helemaal niet op Buiten de Veste, pal naast brede school Het Podium. In mindere mate worden er op social media ook berichten gepost door Steenbergenaren die zich juist distantiëren van de manier waarop hun plaatsgenoten reageren.

De gemeente Steenbergen wil vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen op haar voorwerk zijn en heeft daarom besloten de discussie met de bevolking zelf aan te gaan, zodat de raad eind november een afgewogen oordeel kan vellen over de vraag of er op Buiten de Veste – een andere ‘geschikte’ locatie is er niet in de gemeente – een opvangcentrum zou kunnen verrijzen voor 400 tot maximaal 600 vluchtelingen.