Martin den Broeder nieuwe Mussenkoning

STEENBERGEN – Martin den Broeder is vanavond ‘gekroond’ tot de nieuwe Mussenkoning van Strienestad, waar carnaval 2014 wordt gevierd onder het motto: “Kèk ’s, wa d’n artieste!” Alle bietboeren en meerminnen mogen dus naar hartelust de show gaan stelen en dat gaan Nar Wiedus (Wietse Visser) en de Deftige Flodder (Barry van Leeuwen) zeker doen, zij vieren namelijk hun elfjarig jubileum. Van laatstgenoemde werd echter ook bekend dat het zijn laatste carnaval in deze functie wordt.

Dat maakte Prins Strienius V (Dennis Vermeulen) allemaal bekend tijdens het officiële gedeelte van de 11/11-viering,  dat zojuist is besloten met het afleggen van de leuteed – onder aanvoering van Jan Oorlog (Toine Loos) – bij het beeldje van de bietboer en de meermin op het Strieniusplein.

De start van het carnavalsseizoen, gevierd bij De Joosse, stond voor een groot deel in het teken van de nieuwe Mussenkoning. De opvolger van André Jochems, die elf jaar achtereen gestalte gaf aan het legendarische personage, is bepaald geen onbekende in het Steenbergse openbare leven.

‘Ik maak me graag nuttig voor de lokale gemeenschap’

De 44-jarige Martin den Broeder (getrouwd en vader van een dochter) zit sinds drie jaar bij de Stichting Karnaval Steenbergen, verleende afgelopen zomer ook hand- en spandiensten als vrijwilliger bij de Kleine Tour en er gaat niet gauw een feestje voorbij, of hij is van de partij. Ook maakt hij deel uit van de steunfractie van Door!

Tot enkele maanden geleden leek Den Broeder, als burgercommissielid, op weg naar een politieke carrière. ,,Ik ben echter tot de ontdekking gekomen dat ik me liever, vanuit clubverband, meer rechtstreeks nuttig maak voor de lokale gemeenschap,’’ stelt de geboren en getogen bietboer, die in zijn vrije tijd verder graag mag klussen in en om het huis en ook voetbal kijken tot zijn grote hobby’s rekent.

In de spotlights

Vanaf zijn tienerjaren al, leek het leutige erebaantje van Mussenkoning hem een mooie toekomstdroom, die nu dus in vervulling is gegaan. ,,Bij de leut zijn en dan ook nog in zo’n functie, niet echt op de voorgrond maar toch wel in de spotlights: ik vind het helemaal geweldig.’’

Zijn (podium)kunsten kan hij met ingang van komende carnaval optimaal gaan vertonen dankzij het nieuwe motto. “Kèk ’s, wa d’n artieste!’’ verwijst op een subtiele manier naar het jubileum van Nar Wiedus en ook dat van de Deftige Flodder, want beide ‘figuren’ zijn verwerkt in het nieuwe insigne dat vanavond eveneens werd gepresenteerd.

Volgens Prins Strienius V hebben alle bietboeren en meerminnen meer dan voldoende talenten in huis om invulling te geven aan het motto en zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen.