Marcia Kinder- en Jeugdpsychologie gevestigd in voormalig Fietscafé De Koevering

KOEVERING – Fietscafé De Koevering is niet meer. Dat is jammer voor iedereen die er na een fiks tochtje trappen over de West-Brabantse dijken mocht genieten van een drankje, maar er is ook goed nieuws te melden. Eigenaren Stan en Marjos Kint hebben hun horeca- hobby namelijk vrijwillig en weloverwogen opgegeven, zodat dochter Marcia er haar eigen praktijkruimte kon openen. Sinds dit jaar prijkt op de gevel aan de Koeveringsedijk de naam ‘Marcia Kinder- en Jeugdpsychologie’. “Mijn ouders hebben mij dit gegund,” aldus Marcia van Geel (38) die zelf geboren en getogen is in het buurtschap.

Na jarenlang als GZ psycholoog en Kinder en Jeugdpsycholoog in loondienst te hebben gewerkt, besloot Marcia vier jaar geleden de grote stap naar zelfstandig ondernemerschap te maken. Een collega uit het vakgebied vroeg haar in hun pand in Woensdrecht erbij te komen. Dit bleek al snel te klein en sloot bovendien niet helemaal aan bij de clientèle van Marcia. “Ik werk met kinderen en die hebben ruimte nodig. Die heb ik hier meer dan genoeg.”

Ruimte geeft rust

Dat geldt voor de praktijk, maar zeker ook voor de omgeving. “Ieder raam kijkt uit op nog veel meer ruimte. De snelheid waarmee kinderen, maar ook volwassenen, hier tot rust komen, is verbazingwekkend. De polders, de gewassen of, zoals nu, de omgeploegde klei, het straalt allemaal rust uit en dat heeft direct effect.”
Is het risico dan niet dat het ook voor de therapeute zelf iets te rustgevend is? “Nee hoor,” lacht Marcia, “ik kan mij prima concentreren. Soms is het nodig om hetgeen besproken is te laten dalen. Dan helpt er niets beter dan staren over de polders rond de Koevering.”

In kaart brengen

Marcia, zelf moeder van een dochter en een zoon,  richt zich in haar praktijk op kinderen tot 18 jaar. “Soms is het een eenduidige vraag en kan het gezin met een set praktische tips verder. Soms treft de problematiek van het kind het hele gezin en zelfs het netwerk daar omheen. Daarom beng ik eerst alles in kaart en pas daarna bepalen we waar we aan gaan werken. Het kan dan best zo zijn dat de uiteindelijke aanpak in niets lijkt op de verwachting waar ouders mee binnen kwamen. Ik schuw er ook niet voor om te keren wanneer de gekozen aanpak niet blijkt te werken. We werken het proces stap voor stap af zodat de cliënt het overzicht houdt.”

In haar nieuwe praktijkruimte aan de Koeveringsedijk heeft Marcia van Geel een waar kinderparadijs gecreëerd. Een omgeving waarbinnen het kind zich snel op zijn gemak voelt, is van groot belang voor een geslaagde behandeling.

Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant
Door: Dasja Abresch