Mantelzorgers Steenbergen ontvangen jaarlijkse waardering

STEENBERGEN – Gistermiddag hebben mantelzorgers hun jaarlijkse waardering van de gemeente Steenbergen ontvangen. Dit wordt gedaan door een bedrag van 50 euro op de “Samen in Steenbergen” pas te zetten waarmee betaald kan worden in verschillende winkels. Op deze manier probeert de gemeente mantelzorgers dat steuntje in de rug te geven wat ze meestal zo hard nodig hebben. Ellis Rozeboom weet daar alles van; zij heeft een ernstig zieke dochter en nam de pas vanmiddag symbolisch in ontvangst.

“Wat het echt betekent om zo intensief te moeten zorgen, is lastig om aan iemand uit te leggen. Tuurlijk is het lichamelijk zwaar om er bijvoorbeeld ’s nachts uit te moeten om medicijnen toe te dienen, maar dat gaat voornamelijk op routine. Het is meer de geestelijke belasting die het slopend maakt”, zo vertelt Ellis Rozeboom, moeder van de 10-jarige Gina.

Het meisje is eigenlijk al haar hele leven ziek, maar kreeg twee jaar geleden pas de definitieve diagnose: Savi. Een zeer zeldzame ziekte; in Nederland zijn er maar twee mensen die hieraan lijden, waarvan Gina er eentje is. Haar lichaam maakt te veel eiwit aan wat zorgt voor ontstekingen in haar hele lichaam. Ze heeft veel zorg en aandacht nodig, en regelmatig ziekenhuisopnames.

Pasje

Via het Steunpunt Mantelzorg Steenbergen heeft Ellis Rozenboom al voor een klein bedrag huishoudelijke hulp kunnen krijgen. Met de 50 euro op het pasje is ze blij, en ook met de extra korting die ze bij Steenbergse winkels krijgt. “Toch zou ik het praktischer vinden om het gewoon als geldbedrag te ontvangen, zodat je het overal kan besteden.”

Wethouder Cor van Geel wil benadrukken hoe belangrijk het is voor mantelzorgers om zich te laten registeren bij het Steunpunt. “Het gaat niet alleen om dat pasje, maar ook om andere ondersteuning. Mantelzorgers zijn meestal familieleden, die een hele zware taak hebben. Ze raken gemakkelijk overbelast en het is belangrijk dat er mogelijkheden zijn om ze te ontlasten, zodat ze niet uitvallen”, aldus wethouder van Geel.

Foto: Ellis Rozeboom is een van de mantelzorgers die het Mantelzorgpasje ontvangt. Zij kreeg het overhandigd door wethouder Cor van Geel.

Foto en tekst: Nicole van den Donk©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl