Mantelzorgers ontvangen jaarlijkse waardering 

STEENBERGEN – Mantelzorgers in de gemeente Steenbergen ontvangen deze vrijdag een speciale attentie. Er wordt 50 euro op de “Samen in Steenbergen” pas gezet, en dat bedrag kan worden besteed bij dertig lokale ondernemers. Wethouder Koos Krook overhandigde symbolisch de cheque aan een mantelzorger. “Ik besef dat dit een druppel op de gloeiende plaat is, maar het staat symbool voor dat wij als gemeente u zo goed mogelijk willen ondersteunen. Het is een compliment voor alle mantelzorgers die voor hun familielid of naaste zorgen”, aldus de wethouder.

De 73-jarige Peter Schickendantz was aanwezig om de mantelzorgwaardering in ontvangst te nemen. Hij zorgt al bijna acht jaar voor zijn demente vrouw Siennie van de Merbel. Inmiddels staat zij op de wachtlijst om opgenomen te worden, omdat de verzorging thuis niet meer vol te houden is. “De laatste maanden kan ik me enigszins berusten in die beslissing, al heb ik het er nog steeds erg moeilijk mee. Maar ik ben door de zware verantwoordelijk van de zorg zelf bijna overspannen geraakt. De dokter heeft toen ingegrepen omdat het zo niet langer kon.”

Meer begrip

Overdag gaat zijn vrouw naar de dagbesteding, maar ’s avonds en in het weekend komt het op zijn schouders neer. “Omdat ze ’s nachts meerdere malen wakker wordt, ben ik overdag vaak kapot. Dan lig ik dus vaak te slapen op de bank, en als buurtbewoners dat zien, wordt daar lacherig over gedaan. Het is moeilijk voor ze om te begrijpen wat het inhoudt. Ik hoef geen medelijden, maar wat meer begrip van de buitenwereld zou welkom zijn.”

Het geldbedrag op de pas gaat Peter Schickendantz besteden aan bloemen voor zijn vrouw. “Daar is ze altijd gek op geweest. Er is al bijna niets meer wat haar opbeurt, want naar buiten wil ze eigenlijk niet meer. En er komen bijna geen mensen meer langs. Dat wil ik nog wel meegeven aan de bevolking: ga gewoon eens langs bij mensen in deze situatie. Ze hebben uw begrip en steun hard nodig.”

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl