Mantelzorgdag is welkom steuntje in de rug voor mantelzorgers

STEENBERGEN – Een groep van ongeveer 90 mantelzorgers is zaterdagmiddag op een gezellige middag getrakteerd bij Akkermans Leisure en Golf in De Heen. Steunpunt Mantelzorg Steenbergen had de middag georganiseerd omdat het Dag van de Mantelzorg was. De aanwezigen konden deelnemen aan verschillende activiteiten zoals kruisboogschieten, midgetgolfen of een creatief tekstbord maken. De Dag van de Mantelzorg wordt elk jaar gehouden om de mantelzorgers eens welverdiend in het zonnetje te zetten.

Na een welkomstwoord van wethouder Cor van Geel en een kopje koffie werd gestart met het programma. Dit jaar was gekozen voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten, zodat er voor jong en oud iets te doen was. “Vorig jaar hadden we van alles op het gebied van wellness en uiterlijk geregeld. Dat was wel een succes, maar de heren voelden zich toen een beetje achtergesteld. Vandaar dat we nu voor ieder wat wils hebben”, vertelt Joyce Joosen van Steunpunt Mantelzorg Steenbergen.

Verhaal kwijt

Het kan best zwaar zijn om mantelzorger te zijn, en dan is een middag ontspanning met mensen die in hetzelfde schuitje zitten van harte welkom. Dat geldt ook voor Hannie Helmons uit Steenbergen. Zij is mantelzorger voor haar ouders. “Ze wonen nu sinds kort in een bejaardentehuis, en dat geeft wel een stuk rust. Maar nog steeds heb ik ze meerdere malen per dag aan de telefoon. Ik doe het graag, maar het is ook weleens fijn om zo onder elkaar je verhaal bij elkaar kwijt te kunnen”.

Mevrouw Hector beaamt dit. Zij zorgt voor haar hulpbehoevende echtgenoot en vindt het deze middag gezellig om bij alle workshops even mee te kijken.  “Ik vind dat de gemeente Steenbergen veel doet voor ons mantelzorgers. Ik kan altijd met mijn vragen terecht bij het Steunpunt en met die 50 euro op het pasje ben ik ook erg blij. Daar heb ik laatst al een mooi boeketje van gekocht. En dan nog deze dag erbij; ik voel me echt gesteund”.

De jongere mantelzorgers trotseerden het miezerige weer buiten en gingen o.a. kruisboogschieten en buksschieten. Kinderen konden midgetgolfen of zich vermaken op het springkussen. Voor wie liever warm en droog bleef was er nog een pubquiz of men kon breien voor het ouderenfonds. Ook de workshop creatief tekstbord maken was erg populair. Al met al een geslaagde middag voor alle aanwezige mantelzorgers.

Tekst en foto's: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl