Man bijt hond filmt prijsdansen op Vossemeerse kermis

NIEUW-VOSSEMEER – Voor de bevolking van Nieuw-Vossemeerders en ook menig oud-inwoner van het dorp staat de komende dagen weer één van de absolute hoogtepunten van het jaar te gebeuren: de jaarlijkse kermis, met maandag 16 september als klapstuk het traditionele prijsdansen.

Speciaal voor deze happening komt zelfs ‘Man bijt hond’ naar Nieuw-Vossemeer.

De makers van het bekende televisieprogramma van de NCRV doen dit niet zonder reden.

Dankzij de inspanningen van heemkundekring Ambachtsheerlijkheid heeft het prijsdansen de namelijk erkenning gekregen van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Oftewel: het prijsdansen in Nieuw-Vossemeer wordt beschouwd als een unieke Nederlandse traditie, die een plaats op de erfgoedlijst verdient. De officiële ondertekening hiervan vindt vrijdag 20 september plaats in Culemborg.

De filmploeg van ‘Man bijt hond’ maakt specifiek opnames van het kegeltjes-dansen bij het onlangs heropende café De Sterke Duvel, waar het festijn rond de klok van 10.00 uur een aanvang neemt.

Voor die tijd kunnen de liefhebbers al bij ’t Wagenhuis terecht voor een stevig kermisontbijt, om zoals dat heet een ‘bojemke’ te leggen voor de alcoholische versnaperingen die vervolgens geconsumeerd worden.

’t Wagenhuis is de tweede locatie van het prijsdansen, dat later op de middag wordt afgesloten bij café Voorwaarts, waar voor de derde maal de beentjes van de vloer gaan.