Maikel Gijzen neemt afscheid als centrummanager

STEENBERGEN – Maikel Gijzen neemt afscheid als centrummanager van Steenbergen-stad. De afgelopen 2,5 jaar gaf hij uitvoering aan het programma ‘Centraal hart van de stad met sterke toegangspoorten’. Wie zijn opvolger gaat worden, is nog niet bekend.

In 2017 nam Retail Platform Steenbergen (RPS, inmiddels ONS Steenbergen) het initiatief voor het project ‘Hart voor de Stad’ met als doel het centrumgebied toekomstbestendig te maken. Een traject waarbij ondernemers, inwoners en de gemeente gezamenlijk optrokken. De resultaten dienden als input voor het centrumplan ‘Centraal hart van de stad met sterke toegangspoorten’. Een van de aanbevelingen daarin was dat Steenbergen gebaat zou zijn met een centrummanager die als onafhankelijk ‘oliemannetje’ de raderen van de gemeente en ondernemers soepel kon laten lopen.

Structuur

Dat is volgens Kees de Bruin, oud-voorzitter van RPS en ONS Steenbergen, precies wat Maikel Gijzen de afgelopen jaren, acht uur per week, heeft gedaan. “Zijn inzet heeft geleid tot een aantal resultaten die voor iedereen zichtbaar zijn, zoals de nieuwe banieren en de sfeerverlichting, maar belangrijker is alles wat hij op de achtergrond deed. Het aanbrengen van structuur ten behoeve van grote projecten zoals de noodzakelijke krimp van het centrum. Ook de nieuwe opzet van de reclamebelasting is op zijn initiatief uitgevoerd.”

Koop Lokaal

Hoewel als gevolg van corona onderdelen van het uitvoeringsprogramma niet ontwikkeld konden worden, is de rol van de centrummanager juist in de afgelopen 21 maanden onmisbaar geweest. “Het opzetten van acties als ‘Koop Lokaal’ komen uit zijn koker. Hij heeft er als bemiddelaar voor gezorgd dat er voortdurend communicatie was tussen de gemeente en ondernemend Steenbergen, met speciale aandacht voor de horeca.”
Goud geweest

Wie de nieuwe centrummanager wordt, is nog de vraag al hoopt De Bruin dat er weer gekozen wordt voor een onafhankelijke functie. “Een centrummanager moet geen ambtenaar zijn. Het moet iemand zijn die open naar zaken kan kijken vanuit een ongebonden positie.“
Over de toekomstige invulling van de positie doet wethouder Economische Zaken Willy Knop nog geen uitspraken. “Volgende week heb ik overleg met ONS Steenbergen en dan gaan we het vervolg bespreken.” Ook Kristien Aerts, huidig voorzitter van Ondernemersnetwerk houdt haar kruit droog. “Wat ik wel kan zeggen, is dat Maikel voor ons echt goud is geweest.”

Binnenkort blikken we in deze courant samen met Maikel Gijzen terug op zijn jaren als centrummanager.