‘Madonna met kind’ wordt op nieuwe plek in ere hersteld

STEENBERGEN – Het beeld ‘Madonna met kind’, dat ruim veertig jaar op een nogal verscholen plek achter de Gummaruskerk heeft gestaan, is afgelopen week verhuisd naar de begraafplaats aan de Nassaulaan, waar het binnen afzienbare tijd bovendien in ere wordt hersteld.

In 2010 werd het hoofd van kindje Jezus van het beeld afgebroken. Het ontbrak tot voor kort echter aan voldoende geld om het beeld te restaureren.

Op initiatief van fotograaf Herman de Pagter en de Stadsraad, met instemming en medewerking van de Sint Annaparochie, werd daarom contact gezocht met de Stichting Niel Steenbergen, van waaruit de erfgenamen van deze vermaarde kunstenaar helpen zorgen voor het behoud van zijn over heel Nederland verspreide kunstwerken.

Niel Steenbergen (1911-1997) kwam oorspronkelijk uit Steenbergen en maakte de ‘Madonna met kind’ in 1933 als examenopdracht voor de Academie voor Beeldende en Technische Vakken in Tilburg. Het kwam destijds te staan bij het toenmalige meisjesjeugdwerk in de Blauwe Zaal (Blauwstraat).

In Steenbergen zijn nog meer kunstwerken van zijn hand te vinden, zoals het bevrijdingsmonument op het Kerkplein en het stadswapen op de gevel van het oude gemeentehuis in de Kaaistraat.

Anno 2016 is het zijn kleinzoon Jelle Steendam, evenals zijn opa beeldhouwer geworden, die de ‘Madonna met kind’ gaat opknappen. Dat gebeurt ter plaatse, op de nieuwe locatie van het beeld, dat dankzij de inspanningen van de (onderhouds)vrijwilligers van de begraafplaats links van de ingang terug op z’n sokkel is gezet.

Foto's Ad van de Par en John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl