‘Maatwerkoplossing’ voor Kleine Tour

STEENBERGEN – De politie gaat haar medewerking verlenen aan een ‘maatwerkoplossing’ die de veiligheid van de rennertjes tijdens de etappes van de Kleine Tour alsnog moet waarborgen, nu het niet meer mogelijk is om een motoragent voorop de karavaan te laten meerijden.

,,We moeten nu even afwachten waar ze precies mee komen en of dat volgens ons toereikend is,’’ stelt penningmeester Jack Goossens van de Stichting Kleine Tour Steenbergen.

Namens de organisatie sprak hij over de kwestie met burgemeester Joseph Vos en teamchef Kees de Jonge van de politie Bergen op Zoom.

Vos nam het initiatief voor dit overleg, naar aanleiding van de commotie die ontstond nadat Steenbergse Courant en KijkopSteenbergen.nl vorig weekeinde meldde dat de Kleine Tour na 45 jaar geen politiebegeleiding meer krijgt.

'Nationale politie kent eigen prioritering, daar gaat het gemeentebestuur niet over'

De vele, hoogst verontwaardigde reacties vanuit de bevolking, die zich op facebook niet onbetuigd liet, leidden binnen de kortste keren ook tot vragen aan het college van de PvdA, het CDA en Gewoon Lokaal! De fracties spraken, in navolging van het publiek, hun ernstige zorgen uit over de veiligheid van de ruim 200 deelnemers aan de jeugdronde.

B en W hebben daarop nog niet gereageerd. ‘We hebben te maken met een nationale politie, die haar eigen prioritering kent. Als gemeentebestuur gaan we niet over de politie-inzet en nemen we hierover ook geen beslissingen’, zo liet burgemeester Vos desgevraagd wel via een woordvoerster weten.

,,Wij moeten voortdurend prioriteiten stellen en daarbij past het begeleiden van dergelijke evenementen niet meer,’’ zo reageerde een zegsman van de politie. ,,Het oplossen en voorkomen van woningbraken, straatroven en overvallen, dat zijn onze kerntaken.’’

'Ze zijn er nu wel van doordrongen hoe gevoelig dit onderwerp ligt'

Eenzelfde verhaal kreeg Goossens dus te horen. ,,Dit is blijkbaar nationaal beleid. Maar, ze zijn hier nu gelukkig wel van doordrongen hoe gevoelig dit onderwerp ligt en dat de veiligheid van de Tour-rennertjes echt in het geding is. Tot op heden moest het initiatief bovendien steeds van onze kant komen en kregen we eenzijdig te horen dat er geen motoragent beschikbaar was. Punt. Dankzij alle ophef wordt er nu tenminste meegedacht over een oplossing. Met die handreiking zijn we blij, wat er uit de bus komt zullen we ongetwijfeld op zeer korte termijn vernemen.’’

Jeugdronde Roosendaal rekent op politiebegeleiding

Opmerkelijk in deze kwestie is overigens dat de Nationale Jeugdronde in Roosendaal komende zomer nog wél de begeleiding van een motoragent krijgt. Die toezegging heeft de organisatie volgens secretaris Anton Luijsterburg althans gekregen. ,,Dus we gaan ervan uit dat het goed komt en dat moet ook wel, want zonder politiebegeleiding is het onverantwoord om de weg op te gaan. Wij begrijpen het probleem van de Kleine Tour heel goed en zouden ook in het geweer komen als bij ons de politiebegeleiding dreigt te vervallen. Die ‘man in het blauw’ is gewoon onmisbaar, die straalt gezag uit en dat heb je nodig onderweg.’’