Luisterpalen verhalen over de bevrijding

STEENBERGEN/DINTELOORD – Van de 29 ‘ Luisterpalen’ die in West Brabant zijn geplaatst in de Liberation route staan er drie in de gemeente Steenbergen. De palen staan voor de Welbergse Corneliuskerk, in de bocht bij Moerstraatseweg/Hoogstraat en op het raadhuisplein in Dinteloord. Vooral de wandelaars die palen passeren zwengelen nieuwsgierig aan het handwiel dat ervoor zorgt dat de verhalen kunnen worden beluisterd. (fotovolgorde: Dinteloord – Welberg – Oudland)

De luisterpaal in Dinteloord start met het ooggetuigenverslag van Dinteloorder Toon Bogaarts. Hij verhaalt hoe hij het witte huis van de familie Korst de lucht in zag gaan om vervolgens in stukken uiteen te vallen. De bevrijding in Dinteloord werd geen feest. Het dorp werd grotendeels vernietigd door bommen van Britse jachtvliegtuigen die ‘Dinteloord in een brandende puinhoop’ veranderden door ‘een foutief en tragisch bombardement’. Dit vond plaats op 4 en 5 november 1944.

“Op 1 november 1944 zaten 17 angstige Welbergenaren bijeen in de kelder van het huis van de hoofdmeester, naast het café”, zo begint het verhaal over de slag bij Welberg. Vervolgens wordt verteld hoe kapelaan Kock en Welbergenaar Jan Baartmans polshoogte gingen nemen en een ontmoeting hadden met Canadezen. En hoe de kapelaan later werd doorgeschoten door uit hun krijgsgevangenschap bevrijdde Duitse militairen die Kock als een informant van hun aanvallers beschouwden.

De luisterpaal aan de Moerstraatseweg heeft eveneens een triest verhaal. Dit speelt zich af bij de anti-tankwal die op zo’n 300 meter van de bocht bij de Hoogstraat was aangelegd. Nadat de Duitse Tigertanks door de bevrijders waren verdreven en het Sturmgeschütz was uitgeschakeld gebeurde hier onverwacht een grote tragedie. Piet en Koos Helmons (respectievelijk 12 en 16 jaar oud) verkenden het terrein rond de anti-tankwal. Hoewel de Canadezen hier de mijnen onschadelijk hadden gemaakt, bleef dit terrein bijzonder gevaarlijk. Hoe gevaarlijk bleek toen het tweetal na een heftige explosie om het leven kwam.

Zelf luisteren?

Het afluisteren van de verhalen is de moeite waard. Wie daarna meer te weten wil komen wordt gewezen op een aantal bezoekwaardigheden in de omgeving. Daarnaast kan via www.liberationroute.com online informatie worden verkregen. In Steenbergse Courant wordt binnenkort extra aandacht aan de luisterpalen gegeven.