Luidruchtig begin Koningsdag in Dinteloord

DINTELOORD –Koningsdag in menig Dinteloords huishouden begon vanmorgen met lege keukenkastjes. Potten, pannen en deksels, pollepels, gardes en houten spatels, ze waren allemaal verdwenen. Meegenomen naar het Dorpshuis waar voor de allereerste keer een ‘Lawaai-aubade‘ gehouden werd. Op de klanken van We Will rock you’ van popgroep Queen verzorgde de Dinteloordse jeugd een luidruchtig begin van Koningsdag 2019, geholpen door muziekvereniging Volharding.

Het was allemaal een beetje anders dan anders in Dinteloord bij het krieken van de meest oranje dag van het jaar. Vanwege de weersverwachtingen was de versierde fietsentocht al afgeblazen en vond de traditionele aubade plaats in het Dorpshuis. Ook de jaarlijkse ballonnenwedstrijd bleek vorig jaar haar laatste editie gekend te hebben. “Want,” vroeg voorzitter Hans Bolluijt van de Dinteloordse Oranjevereniging aan de kinderen, “ballonnen zijn niet goed voor het….?” “Milieu!,” klonk het omgevingsbewuste antwoord uit de keeltjes van de kids.

Hijsen van de driekleur

Als alternatief was er een ‘Lawaai-aubade’ bedacht die gade werd geslagen door burgemeester Ruud van den Belt als waarnemer van de jarige Koning Willem-Alexander en zijn echtgenote Angela die de rol van Koningin Máxima prima vertolkte. Ook werden de beide Dinteloorders die zich gisteren bij de Orde van Oranje-Nassau mochten voegen, Hans Bomgaars en Jo Geers, in het zonnetje gezet. Het hijsen van de Nederlandse driekleur bleek helaas wat problematisch onder het systeemplafond van het dorpshuis. Desalniettemin konden de aanwezigen zich op de trompetklanken van de, door ‘Stanley van Aken perfect uitgevoerde, ‘Reveille’ de ceremonie prima verbeelden.

Brabants Buske

De lawaaierige start van de dag trok veel publiek.  Zelfs het rood-wit geblokte ‘Brabantse Buske’ van Omroep Brabant was er voor naar het kerkdorp gereden en waarschijnlijk worden de beelden vanavond uitgezonden.

Het was allemaal nog maar het begin van een mooie dag in het kerkdorp Dinteloord waar men zich geenszins liet hinderen door de weersvoorspellingen. Alleen de Kreekloop is afgelast maar alle andere activiteiten zijn simpelweg verplaatst naar sporthal ‘De Buitelstee’ waar het nog lang gezellig zal zijn.