Ludo Goossens 1962-2017: “Ga vooral door met leven”

STEENBERGEN – “De Tour stopt voor niemand.” Het is een gevleugelde uitspraak van Ludo Goossens, met 33 jaar het langstzittende bestuurslid van De Kleine Tour. In tegenspraak met die uitspraak stopte de karavaan van het jeugdwielerevenement afgelopen editie toch tot twee keer voor Ludo zelf. Het was de manier van zijn Tourcollega’s om hem te eren en bedanken voor zijn inzet en kameraadschap van al die jaren. Want dat Ludo zijn laatste Tour, onwetend, al had verreden in 2016 was op dat moment voor iedereen duidelijk. Afgelopen donderdag nam Goossens, liefdevol echtgenoot, vader, zoon en broer, zorgzame vriend, passievol leraar en sociaal bewogen mens afscheid van het leven en eenieder die hem lief was. “Maar ga vooral door met leven,” drukte hij zijn omgeving voor vertrek nog nadrukkelijk op het hart.

Op 2 september 1962 werd Ludo Goossens in Roosendaal geboren als tweede kind van Jan en Rosalie Goossens-Jansen. Een groter cadeau voor haar derde verjaardag had zus Marlie niet kunnen bedenken. Zeven jaar later werd het gezin compleet met de geboorte van broertje Jack.

Liefde van zijn leven

Toen Ludo twaalf jaar was, verhuisde het gezin Goossens voor het werk van vader naar de Dinteloordseweg. Zijn laatste jaar op de lagere school bracht Ludo dan ook door op de ‘oude’ Gummarus naast de gelijknamige kerk. Na een weinig succesvolle tussenstop op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom meldde hij zich bij de Petrus Canisius Mavo in Steenbergen. Het heeft waarschijnlijk zo moeten zijn, want het was daar dat hij zijn oog liet vallen op de liefde van zijn leven: Lia Janbroers (56). Ze trouwden op 2 juni 1988 en kregen samen drie kinderen Tjores (20), Hannes (19) en Benthe (17). Gevijven woonden zij aan de Emmastraat in wijk ’t Drievierde.

Vrijwillig leraar

Na de Mavo doorlopen te hebben, behaalde Ludo zijn Havo-diploma aan het Thomas More-college in Oudenbosch en ging vervolgens naar de Pabo. Met zijn diploma op zak landde hij in een onderwijswereld waar de banen niet voor het oprapen lagen. Na een tijdelijk contract bij basisschool De Springplank in Halsteren meldde hij zich als vrijwilliger bij de Gummarusschool. Een slimme zet want niet veel later kon hij er als beroepskracht aan de slag. Lang heeft het niet geduurd voor hij de overstap maakte naar zijn beroepsmatige eindbestemming: de Maria Reginaschool.

Een leraar in hart en nieren was Ludo Goossens. Geliefd bij zijn leerlingen en collega-leraren. In de school is na zijn overlijden een speciaal plekje ingericht voor meneer Ludo dat in de dagen erop volgend  druk bezocht werd.

Schuddebuikend

Hoezeer Ludo met de Maria Regina verbonden was, blijkt wel uit het feit dat hij ‘zijn’ school koos als de plek waar na afloop van zijn afscheid in de Gummaruskerk (waar hij zich binnen de Parochie Kern Commissie actief voor inzette) vrienden en familie in alle rust over zijn leven na konden praten. Met een traan maar vooral met een lach want humor had Goossens te over. “Ik maakte hem graag aan het lachen, want er was geen heerlijker beeld dan Ludo, schuddebuikend van het lachen,” vertelt Nicole Bruynseels met wie hij 22 jaar de eerste wagen van de Tourkaravaan reed. Jaren waarin zij goede vrienden werden. Afgelopen Tour was hij er al niet meer bij. Zijn rol werd bij toerbeurt waargenomen. Tijdens de Kleine Tour van 2018 zal het niet anders zijn. “Er komt nog geen vervanger; daar vinden we het te vroeg voor.”

Bewaker van tradities

In de 33 jaar dat Goossens betrokken was bij het jeugdwielerevenement vestigde hij zijn naam vooral als bewaker van de tradities van de Kleine Tour. “Hij was een vaste waarde in de Tour,” aldus voorzitter Wim Roovers. “Normen, waarden en gedragsregels vond hij enorm belangrijk. ‘Laten we het vooral leuk houden’, zei hij vaak. Niemand is natuurlijk onmisbaar, maar wat zal hij gemist worden.”

Bloemenhulde

Dat geldt in de eerste plaats natuurlijk voor zijn naaste familie. Zoals zijn broer Jack met wie Ludo 25 jaar samen in het bestuur van De Kleine Tour zat. ”Hij was een echte broer. We liepen de deur niet plat maar we waren er wel altijd voor elkaar. Zorgzaam was hij ook. Zo kreeg ik ieder zondag een whappje met de mededeling ‘Je soep staat klaar’. Getekend Ludolf, naar de tv-kok Rudolf.” Als gelovig mens ging Ludo er vanuit dat er meer was na de dood. “Hij was daar ook wel benieuwd naar,” aldus Jack. “Een ding is zeker,” meent Nicole Bruynseels. “Hij is er met een bloemenhulde binnengehaald.”

Foto (Maria Regina):

Afgelopen donderdag overleed Ludo Goossens op 55-jarige leeftijd. Als leraar op de Maria Regina en langstzittend bestuurdlid van De Kleine Tour was hij een bekend gezicht in Steenbergen.

Door Dasja Abresch