Ludiek openingsfeest 55 jaar Vosse-ol

NIEUW-VOSSEMEER – De zogenoemde Prinsenbettel waarmee gisteravond de festiviteiten rondom het 55-jarig bestaan van carnaval in ’t Vosse-ol werden geopend, zorgden voor de nodige hilariteit bij zowel de deelnemers als het publiek in de feesttent. Prins Strienius V van Steenbergen ging met de beker naar huis, gastheer Prins Ruud I van Nieuw-Vossemeer eindigde op de tweede plaats.

Prins Strienius V (Dennis Vermeulen, rechts) en Jan Oorlog (Toine Loos) uit Strienestad wonnen de beker bij de Prinsenbettel.

Ook als ze niet officieel in functie zijn, weten de leutvorsten van ’t Vosse-ol, Strienestad, Grôôt Pesôôt (Oud-Vossemeer), De Straot (Lepelstraat) en Pompedurp (Kruisland) wel hoe ze de boel moeten vermaken, zo bleek tijdens hun bettel.

De vijf prinsen mochten elk een secondant aanwijzen, om de vragen van quizmaster Giscard van Tilburg te beantwoorden. Hij maakte het de spelers niet gemakkelijk, want raad bijvoorbeeld maar eens hoeveel deelnemers de optochten van de genoemde plaatsen gezamenlijk tellen. Of hoe Helmond in carnavalstijd heet.

Zelfs bij de vragen over hun eigen koninkrijkjes en over toch redelijk bekende carnavalsmuziekjes, moesten de heren het antwoord wel eens schuldig blijven, maar dat kon de pret allemaal niet drukken, integendeel.

Ook de actieve spelronde, waarbij in een driemansbroek een parcoursje moest worden afgelegd, zorgde voor veel plezier. De stemming zat er dus al gauw in en werd er zeker niet minder op bij de après ski-party, die volgde op de ludieke receptie van de 55-jarige carnavalsvereniging.

Het jubileumprogramma gaat vanmiddag verder met een carnavalsbingo en vanavond is het groot feest in de tent aan de Veerweg, met een live-optreden van de Nederpop-coverband Stoot! Morgenmiddag is er een dweilbandfestival en kunnen de bezoekers, van alle leeftijden, zich vermaken op een survivalbaan. Vanaf 18.00 uur is op een groot scherm de WK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Mexico te zien.

Adri Luyks (links) was van 1960 t/m 1964 de eerste prins (Flierefluiter I) van 't Vosse-ol. Steenbergenaar Co Oerlemans vervulde daar in 1965 en 1966 de rol van nar en zwaaide in 1967 de prinsenscepter.