Lokale horeca lijkt 17 januari open te willen

STEENBERGEN – Het is nog te vroeg om een eenduidige conclusie te trekken, maar het lijkt erop dat lokale horecazaken gehoor gaan geven aan de oproep om op 17 januari hun deuren te openen. Het statement van meer dan 50 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), waaronder Steenbergen, kwam hierover woensdag naar buiten. De horecaondernemers voelen zich hiertoe gedwongen nu er onvoldoende steunmaatregelen vanuit de overheid worden geboden en het perspectief ontbreekt. 

Toine Koch, voorzitter van de afdeling Steenbergen van de KHN, heeft een oproep gedaan aan de leden. “Ik heb gevraagd of ze willen melden als ze de actie niet steunen. Ik heb nog niks gehoord. Dat betekent niet automatisch dat ze allemaal meedoen, maar het geeft wel een beeld.”

Wel Black Friday

Volgens Koch toont het statement de ernst van de situatie. “We hebben na de eerste coronaperiode alles gedaan wat er nodig was aan maatregelen, zoals tafeltjes uit elkaar en looproutes instellen. Nu zijn wij alweer een tijdje dicht en moeten wij aanzien hoe de winkelstraten uitpuilen tijdens Black Friday. Het klopt gewoon niet, ook niet voor de burgers.”

Steun van de burgemeester

Koch heeft veel steun vanuit de gemeente ontvangen, ook van de burgemeester zelf. “Hij steunt onze actie, maar kan natuurlijk niet goedkeuren als wij opengaan als het officieel nog niet mag. Dat snap ik natuurlijk. Maar hij geeft wel complimenten dat wij het als horeca goed hebben gedaan als het om de maatregelen gaat. Dat wil hij ook overbrengen aan de landelijke politiek.” De voorzitter hoopt dat het kabinet voor 17 januari met meer duidelijkheid komt zodat de situatie van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ kan worden vermeden. “De minister is bezig de steunmaatregelen af te bouwen terwijl de ondernemers het juist nu zwaar hebben. Ze hebben tijdens de eerste golf al ingeteerd op hun reserves.” Een proefopening met kerst heeft niet de voorkeur van de meeste horecazaken. “We blijven liever drie weken te lang dicht, dan een dag te vroeg open”, aldus Toine Koch. 

Foto: Toine Koch, voorzitter van de lokale afdeling Steenbergen van KNH.

Door: Nicole van de Donk