Lokale en Brabantse herdenking Watersnoodramp

NIEUW-VOSSEMEER – Op 1 februari is het 60 jaar geleden dat Zuid-West Nederland werd getroffen door de Watersnoodramp. Ter nagedachtenis aan de dramatische gebeurtenissen en de slachtoffers worden zowel lokaal, in Nieuw-Vossemeer, als provinciaal, in Raamsdonksveer, herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

In de H. Joannes de Doperkerk van Nieuw-Vossemeer begint op 1 februari om 19.00 uur een herdenkingsdienst, georganiseerd door de Dorpsraad, in samenwerking met de protestantse en de katholieke geloofsgemeenschap. Ook de kinderen van basisschool Merijntje worden hierbij betrokken. Aansluitend is er een stille tocht naar het Watersnoodmonument, waar burgemeester Saskia Bolten een krans zal leggen. Vanaf 20.30 uur kunnen belangstellenden koffie drinken en napraten in De Vossenburcht. Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid verzorgt daarbij foto’s en filmbeelden van de ramp. In het A.M. de Jongmuseum is op 1, 2 en 3 februari – van 13.30 tot 17.00 uur – een speciale expositie te bezichtigen. Onlangs heeft de heemkundekring de Friese Koerier van 3 februari 1953 in haar bezit gekregen,  waarin een uitgebreid ooggetuige-verslag staat over de Watersnoodramp in Nieuw-Vossemeer. Een ‘samenvatting’ hiervan valt vandaag te lezen in de Steenbergse Courant.

Delegatie Raamsdonksveer

Op donderdagavond 31 januari vindt in Raamsdonksveer de Brabantse herdenking plaats. Hierbij zullen namens de gemeente Steenbergen in ieder geval wethouder Leo Heijmans en een aantal raadsleden aanwezig zijn. Maximaal 40 inwoners die bij de Watersnoodramp betrokken zijn geweest, zich hierbij betrokken voelen of op een  andere manier geïnteresseerd zijn kunnen met de Steenbergse delegatie mee naar deze bijeenkomst. Vertrek is rond 18.00 uur. Aanmelden kan tot en met vrijdag 25 januari bij stafmedewerker John van den Hof van de gemeente: (0167) 543361. Hij is ook per mail bereikbaar: j.vandenhof@gemeente-steenbergen.nl