Loek van der Zande (12) blij met vondst: Kloostertuin geeft kogel uit Tweede Wereldoorlog prijs

WELBERG – Sinds kort woont de 12-jarige Loek van der Zande in het voormalige klooster aan de Kapelaan Kockstraat op de Welberg. Een pand dat tijdens de bevrijding van het kerkdorp in november 1944 zwaar onder vuur heeft gelegen. Het huis draagt daar nog altijd de littekens van en ook in de tuin kwam deze week nog een overblijfsel uit die verwoestende periode naar boven. Een kogel, verroest maar intact, verscheen tijdens het harken aan de oppervlakte. “Waarschijnlijk 20 millimeter,” weet Loek als een ware kenner te vertellen.

De jongeman is ermee in zijn nopjes, want alles dat met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te maken heeft, vindt hij geweldig. Waar die fascinatie vandaan komt, weet Loek niet precies. “Vroeger gingen we op vakantie in Zeeland en daar waren allemaal bunkers. Dat vond ik wel interessant,” speculeert hij. “Ook alle films over de oorlog vind ik leuk.”

Duitse mitrailleur

Hoe hij nu weet dat de gevonden kogel uit WO II stamt, is te danken aan analytisch denken. “Hier woonden vroeger nonnen en ik denk niet dat die wapens hadden,” concludeert Loek waarschijnlijk terecht. “Daarna woonde er een gewoon gezin en daarna was het een gezinsvervangend huis. Dus die kogel kan eigenlijk alleen maar uit de oorlog komen.” Ook over de nationaliteit van het stuk munitie heeft Loek een theorie: “Tijdens de gevechten hebben hier vast Duitsers in de tuin gelegen met een mitrailleur. Ik denk dat de kogel daarvandaan komt.” De komende tijd wil Loek de kogel goed schoonmaken, in de hoop dat de herkomst nog beter bepaald kan worden.

Zusters Franciscanessen

Ook andere periodes uit de geschiedenis vindt de bijna-brugklasser interessant. Binnenkort gaat hij met zijn opa Peet zelf naar de Zusters Franciscanessen die het klooster in 1934 bouwden. Zij hopen daar meer informatie te krijgen over het pand. Zelf zal Loek vooral vragen stellen over de kapel die vroeger op de eerste verdieping lang. “Mijn kamer is daar vlakbij en ik wil daar wel meer van weten.”

Metaaldetector

De kogel was niet de enige schat die de tuin prijsgaf. Al eerder vond Loek namelijk een oude radio van het merk Philips. “Hij doet het nog steeds,” vertelt hij vol trots. Als hij ooit nog eens over een goedgevulde spaarpot mag beschikken, dan wil hij wel een metaaldetector kopen om echte schatten te ontdekken. “Een vriend van mij heeft hier vlakbij een stuk van de rupsband van een tank ontdekt. Dat wil ik ook wel.”

Foto: Met name in de voorgevel van het voormalige klooster aan de Kapelaan Kockstraat zijn de gerepareerde kogelgaten nog duidelijk zichtbaar. Loek toont daar de kogel die pasgeleden uit de tuin tevoorschijn kwam.
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant.nl

Door: Dasja Abresch