Lions verzamelen vreemd en oud geld in voor staaroperaties

STEENBERGEN – Lions Steenbergen hebben bij boekhandel P.A.Vermeulen in de Kaaistraat een verzamelzuil geplaatst voor de inzameling van ‘vreemd’geld en oud geld. Het blijkt namelijk dat veel mensen dit nog in huis hebben en vaak niet weten wat ze ermee moeten doen. Door het in te zamelen ontstaat een fonds waarmee in derdewereldlanden staaroperaties kunnen worden uitgevoerd.

In 2017 op deze manier het record bedrag van € 110.000 bijeengebracht, goed voor 7300 oogoperaties. Jaarlijks worden door de diverse Lionsafdelingen 700.000 (2200 kilo) munten en 10.000 bankbiljetten uit 160 landen ingezameld. De Lions zetten via hun netwerk het ingezamelde geld om in hedendaagse euro’s. Oud geld, dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt vervolgens op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht. Elke 10 euro opbrengst wordt daarna door de organisatie  Wilde Ganzen verhoogd tot een bedrag van 15 euro. Dat bedrag gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie dertig euro kost.

De Lions zijn onbetaalde vrijwilligers en bij hen blijft nooit ‘iets aan de strijkstok hangen’. Om die reden werd de charitatieve tak van de Lions door een VN agency tot de ‘beste Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) ter wereld’ uitgeroepen. Met 1.4 miljoen Lions in 205 landen, zijn de Lions ook nog de grootste NGO ter wereld.