“Lindenburgh wordt een sieraad aan de haven. Steenbergen zou er blij mee moeten zijn.”

STEENBERGEN – Jef Pelgrims, bestuurder van zorginstelling tanteLouise is er klaar mee. Sinds de werkgroep ‘Méér Steenbergen Aan Zee’ een verplaatsing van ‘De Lindenburgh’ nastreeft, moet hij keer op keer uitleggen waarom tanteLouise daar niet aan mee zal werken. Gevraagd naar een reactie op de oordeelsvormende vergadering van woensdagavond waarin het onderwerp weer aan de orde kwam, geeft Pelgrims voor eens en voor altijd duidelijkheid: Tante Louise bouwt een nieuwe Lindenburgh aan de haven van Steenbergen. Nergens anders.

Dat de locatie aan de Ravelijnstraat een goede optie had kunnen zijn, bevestigt de bestuurder zonder omhaal. “Het had zelfs onze voorkeur omdat we dan onze mensen niet hadden hoeven te verhuizen. We hebben daar meerdere gesprekken over gevoerd, maar uiteindelijk moeten concluderen dat de voorwaarden waarbinnen we daar konden bouwen voor ons onaanvaardbaar waren. Dat station is voorgoed gepasseerd.”

“Het gaat over mensen”

Er is geen weg meer terug voor tanteLouise. “Er wordt door externe partijen nogal licht gedacht over niet-overkomelijke kosten die wij gemaakt zouden hebben,” schampert Pelgrims. “De plannen zijn gemaakt, we hebben maanden aan een stuk onderhandeld met onze financiers. Bovendien zijn wij niet over kosten begonnen omdat ze voor ons niet op de eerste plaats staan. Het gaat over mensen in een kwetsbare positie die wij moeten huisvesten. We hebben commitment richting onze bewoners, hun familie en onze medewerkers. Ik kan en wil niet verantwoorden dat we het hele proces uitstellen alleen omdat we te maken hebben met een gemeenteraad die een paar jaar geleden niet het besef had om vooruit te denken.”

Eigenaarschap

Duidelijke taal van de bestuurder die geen andere manier meer ziet om de boodschap over te brengen. “Wij zijn eigenaar van die grond. Ik vraag mij op dit moment werkelijk af in welk land ik terecht ben gekomen waarin een ander over ons eigenaarschap denkt te kunnen beschikken. Het spijt mij heel erg, maar wanneer men nu afkomt met het argument dat het over een beslissing voor de komende zeventig  jaar gaat, dan is men te laat. Wij menen dat het belang van 120 veelal oudere mensen zwaarder weegt. Wij hebben niks tegen de haven. Wij zijn blij met de verfraaiing en met de feesten die er in mei plaatsvinden. Maar wij zullen niet het slachtoffer worden van de situatie die nu ontstaat.”

Prachtig pand

“Laat Steenbergen één ding niet vergeten,” besluit Pelgrims zijn betoog. “Wij zullen aan de haven een prachtig pand plaatsen. Een sieraad voor de stad. Steenbergen mag blij zijn dat tanteLouise op deze wijze investeert, nadat het dat ook al in Nieuw-Vossemeer gedaan heeft. Ook dáár zal de gemeente nog zeker zeventig jaar plezier van hebben.”