Ligplaatshouders keren terug in Steenbergse jachthaven

STEENBERGEN – De Steenbergse jachthaven is helemaal af. Nou ja, misschien hier en daar nog een puntje op de i, maar voor 99% is hij mooier dan hij ooit geweest is en ooit nog zal zijn. Afgelopen zaterdag ging het nieuwe vaarseizoen van start en meerden de eerste watersporters aan op hun vaste ligplaats. Havenmeester Dirk Jan van Weezel heeft nu tijd om de laatste klusjes te doen, maar binnenkort zullen de havenbeslommeringen hem weer minstens tien uur per dag in beslag nemen. Hij kan niet wachten tot het zover is.

Het afgelopen half jaar was er volop bedrijvigheid in de Steenbergse haven, al had die niets met watersport te maken. Draglines baggerden de haven leeg en nieuwe aanlegsteigers vervingen de versleten exemplaren. Vanaf het nieuwe havenkantoor heeft Van Weezel het perfecte uit- en overzicht over het eindresultaat. “Ons Steenbergen mooi,” hoorde ik onlangs iemand op het terras van Z’onder Zeil zeggen. En dat is het ook.”

Alle ingrediënten

De eerste ligplaatshouders keerden afgelopen weekend terug naar hun thuishaven. De tijdelijke verhuizing naar De Schapenput in De Heen heeft volgens Van Weezel geen klanten gekost. De beloning voor het tijdelijk ongemak is dan ook groot. “Kijk eens om je heen, het ziet er toch geweldig uit? Als geboren en getogen Steenbergenaar en watersporter had ik vroeger niets met de haven. Maar nu geloof ik oprecht dat Steenbergen alle ingrediënten in huis heeft om er iets heel moois van te maken. De ligging van de haven, de tocht er naartoe, de voorzieningen, het winkelcentrum. Want onderschat niet hoezeer toeristen ons centrum waarderen. Zelf ben je daar een beetje blind voor, maar onbekenden vinden het hier leuk winkelen met gezellige horeca.”

Blauwe Vlag

Op 19, 20 en 21 mei wordt de haven officieel geopend. “Dat belooft een prachtig feest te worden. Overigens niet van ons, maar van de gemeente. Wij staan er uiteraard volledig achter en hebben er alle vertrouwen in. Om die reden stellen we de haven beschikbaar.”

Helemaal officieel is het nog niet, maar Dirk Jan voorspelt ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ dat dat weekend voor het eerst de begeerde Blauwe Vlag gehesen wordt. “Een prestigieus keurmerk dat staat voor een schone, veilige en milieubewuste haven. Watersporters kijken daar naar, omdat de Blauwe Vlag betekent dat een jachthaven zijn producten op orde heeft.”

Flaneren

Sinds dit seizoen biedt de Steenbergse jachthaven campers de mogelijkheid om te overnachten. “We hebben een viertal camperplekken die uiteraard gebruik kunnen maken van de faciliteiten zoals het toilet- en douchegebouw.” De havenmeester hoopt op een bedrijvig seizoen vol leven. “Ik zie de fluisterbootjes, kano’s en sloepen al aanmeren aan de steigers die speciaal voor hen zijn aangelegd. Ook komt er een nieuwe Waterpoort-rondvaartboot die van hieruit naar Oudenbosch vaart.”

De bewoners aan de wal weten de weg naar de haven inmiddels steeds beter te vinden. ”Ik zie met grote regelmaat mensen langs het wandelpad flaneren. Het is een eerste stap naar het verbinden van de stad en haven zoals het bedoeld is. Maar we zijn er nog niet. Het fysieke gedeelte van StadHaven is af, maar alle partijen moeten er nu aan werken om er inhoud en continuïteit aan te geven. We moeten samenwerken om dit gebied op de kaart te krijgen.”