‘Liefde Half om Half’ van A.M. de Jongtoneel

NIEUW-VOSSEMEER – Een uitdaging is het zonder twijfel voor de toneelspelers van het A.M. de Jong Toneel. Nadat de vereniging in voorgaande jaren achtereenvolgens een blijspel en een klucht ten tonele bracht, waagt zij zich begin maart een tragikomedie. Onder leiding van regisseur Gijs de Rooij wordt ‘Liefde Half om Half’ van schrijver Alan Ayckbourn op de planken gebracht.

Bij de voorstelling wordt het leven geschetst van drie verschillende echtparen die nauwe banden met elkaar onderhouden. Ontrouw voert de boventoon en het verhaal is doorspekt met intriges en bittere humor. ,,Timing en intonatie zijn verschrikkelijk belangrijk in dit stuk,” aldus Annie de Greef, al jarenlang lid van de club en dit jaar verantwoordelijk voor een belangrijke rol. ,,Als de intonatie niet klopt, komt een grap simpelweg niet uit de verf.”

Huiskamers

Niet alleen de zes acteurs hebben een zware kluif aan het toneelstuk dat ruim twee uur duurt, maar ook achter de schermen vergt het aardig wat bloed, zweet en tranen om de productie te realiseren. Zo speelt de voorstelling zich af in een bijzonder decor. Twee verschillende huiskamers, van een rijke familie en van een meer ‘volks’ gezin, komen hierin samen.

Vol overgave

Voorzitter Jack Perdaems benadrukt dan ook dat deze productie niet tot stand zou kunnen komen zonder de hulp van alle leden en vrijwilligers. ,,Iedereen levert hier bijzonder goed werk. Dat geldt voor de acteurs, de regisseur en diens regie-assistente, maar net zo goed voor de mensen van het licht en geluid, de souffleur, de bouwploeg en alle anderen die zich ook dit jaar weer vol overgave hebben ingezet.”

'We willen een echte Nieuw-Vossemeerse toneelgroep blijven'

Terwijl de vereniging zich opmaakt voor hopelijk opnieuw een succesvol uitvoeringsweekend, blikt Perdaems alvast vooruit op de toekomst. ,,Het lukt ons ieder jaar een mooie productie neer te zetten, maar ik zou de komst van nieuwe jeugdige leden toejuichen.” De vraag naar nieuw bloed is er weliswaar, maar niet ten koste van alles. ,,Het is wel belangrijk dat we een echt Nieuw-Vossemeerse toneelgroep blijven, zodat we de mensen uit het dorp ieder jaar iets herkenbaars kunnen bieden.”

Drie voorstellingen

Het A.M. de Jong Toneel speelt ‘Liefde Half om Half’ tot drie keer toe, zoals gewoonlijk in het Wagenhuis. Op vrijdag 6 maart en zaterdag 7 maart begint de voorstelling om 20.00 uur. Op zondag 8 maart wordt het stuk om 14.30 uur opgevoerd. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar aan de deur, of van tevoren te koop bij het Wagenhuis en de Spar in Nieuw-Vossemeer. Bestellen kan ook, via jperdaems@home.nl of (0167) 502848 en 502730.