Lichtshow naar Amerikaans model in de Magnoliastraat

STEENBERGEN – Het vooruitzicht op een decembermaand zonder kerstborrels en een knallend uiteinde is voor sommige mensen reden om met een depressie in de bank te hangen. Maurits ten Seldam (25) besloot daarentegen om de troosteloze vooruitzichten om te zetten in een DHZ-(of, voor de jongere generaties, DIY-)project. Met behulp van honderden LED-lampjes, een ingenieus computerprogramma, een projector en talloze uren vrije tijd, toverde hij de voorgevel en –tuin van zijn woning aan de Magnoliastraat in Steenbergen om tot een lichtshow naar Amerikaans model. Iedere avond om 19 uur is het ‘showtime’ bij huize Ten Seldam.

De 25-jarige Steenbergenaar houdt wel van een feestje met vrienden en kennissen, maar moet het daar, net als iedereen, al geruime tijd zonder stellen. Om zijn vrije tijd nuttig te besteden, besloot hij een langgekoesterde droom om te zetten naar werkelijkheid. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de Amerikanen die hun huizen in aanloop naar de feestmaand op de meest fantastische wijze aankleden. Met licht en geluid, met allerlei ornamenten en projecties. Fantastisch vind ik dat.”

Mechatronica

De coronacrisis bood Ten Seldam de gelegenheid om deze ‘American Dream’ te realiseren. Een flinke klus, maar niet bijzonder ingewikkeld volgens de maker. Daar staat tegenover dat hij mechatronica studeerde en die kennis komt hem nu van pas. “Het vergt vooral veel tijd,” legt de bouwer uit. “Ik ben vier uur aan het programmeren om een halve minuut muziek en geluid te combineren. Bovendien maak ik de kerstversieringen veelal zelf.”

Duizend lampjes

Het geheel ziet er al vrij spectaculair, maar toch is Maurits nog lang niet klaar. “Ik knutsel gewoon verder,” aldus de Steenbergenaar die voorspelt dat deze hobby de komende jaren wel eens uit de hand zou kunnen lopen. “In Amerika is het gemiddelde huis met vijftien- tot veertigduizend LED-lampjes verlicht. Ik zit nu op zo’n duizend, dus er is nog ruimte.”

Hoe de buurt tegenover zijn project staat, weet hij eigenlijk niet. “Er staan vaak mensen op de stoep te kijken en vooral de kinderen lijken het erg leuk te vinden. Ik draai de hele show van 4 minuten maar één keer per dag af, dus qua overlast valt dat wel mee.”

Heeft uw huis en/of tuin ook een bijzondere kerstsfeer en wilt u dat delen met de Steenbergse Courant? Neem dan contact op met de redactie via redactie@steenbergsecourant.nl. Ook andere (kerst)tips zijn van harte welkom.

Foto: Amerikaanse lichtsferen in de Magnoliastraat. Passanten Pauline en Joyce laten zich graag trakteren op de show mét uitleg van Maurits ten Seldam. Met name de projectie van scenes uit de film ‘Frozen’ achter een van de ramen op de bovenverdieping vinden ze prachtig. Voor hun eigen huizen zien zij echter meer in een bescheiden kerstsfeer.

Beelden bij dit artikel