Lichtjestocht op Kerstavond om gemeenschap dichter bij elkaar te brengen

STEENBERGEN – Op maandag 24 december, Kerstavond, wordt er in Steenbergen een uniek evenement georganiseerd door een al even unieke organisatie. De lokale kerkgemeenschappen van de Open Deur, Sint Annaparochie en de Protestantse kerk slaan de handen ineen en verzorgen in gezamenlijkheid een Lichtjestocht die langs tien locaties in de stad Steenbergen het Kerstverhaal vertelt. De verwachting is dat zeker duizend mensen deelnemen aan de tocht, de hoop is erop gericht dat zij elkaar zullen vinden via de eeuwenoude boodschap die het verhaal van de geboorte van Jezus in zich draagt. “We moeten niet kijken naar de verschillen die ons onderscheiden van elkaar maar naar de overeenkomsten die ons verbinden,” aldus de organisatie. “We willen de gemeenschap dichter bij elkaar brengen, en samen sterker maken in geloof en vertrouwen. ”

Het idee voor de Lichtjestocht komt uit de koker van de Steenbergse Open Deur, in het bijzonder van kerklid Hanneke Pieper. “Ik was bij de Lichtjestocht in Goes en werd getroffen door de schoonheid van het gebeuren en het gevoel van samenhorigheid dat het teweeg bracht.” “We hadden bij aanvang al direct het idee dat we dit samen met de andere kerken in de stad wilden doen,” vervolgt Corine van der Velde. “Toen we daar aanklopten, werden we met groot enthousiasme ontvangen.”

Kerkdeuren open

“We waren het met elkaar eens dat een gezamenlijk initiatief op Kerstavond heel goed zou passen,” aldus Adri Hommel, voorzitter van de Parochieraad van de Sint Annaparochie Steenbergen e.o. waar onder meer de Gummaruskerk deel van uitmaakt. “Het aansprekende is dat we ieder vanuit onze eigen identiteit verbinding zoeken,” vervolgt Bram Hommel, eveneens van de Annaparochie. “Ik ben ervan overtuigd dat 80% van de mensen nog gelooft maar er voor kiest om dat niet meer in een kerk te belijden. Hopelijk kunnen we mensen middels de Lichtjestocht op een andere manier verbinden aan de kerk.” Corine van der Velde: “Door de kerkdienst van binnen naar buiten te brengen zetten we de kerkdeuren open en laten we de mensen het zelf ervaren.”

Voldoende vermaak

De route van de Lichtjestocht beslaat anderhalve kilometer door het centrum van Steenbergen en wordt verlicht met 1500 (!) kaarsjes in even zoveel glazen potjes. Het startpunt van de tocht is het parkeerterrein van het gemeentehuis aan Buiten de Veste. Daar vandaan vertrekken de bezoekers in groepen. “Het kan dus best even duren voor men aan de beurt is en daarom hebben we gezorgd voor voldoende vermaak op het plein. Er is live muziek en entertainment voor de kinderen.”

Tijdscapsule

Bij vertrek stappen de deelnemers in een tijdscapsule waarmee zij terugreizen naar het begin van onze jaartelling. In een tiental scenes langs de route ontrolt het verhaal van de geboorte van Jezus zich van het begin tot einde. Dat begint bij de aankondigingen door de engel aan Maria en Jozef, gevolgd door een bezoek aan het indrukwekkende paleis van Augustus. Via de herberg komen de wandelaars uiteindelijk terecht in de stal waar het kindeke wordt geboren. Onderweg komen zij onder meer een Engelenkoor en de Drie Wijzen (inclusief kameel) tegen.

Kerstnachtdienst

Gedurende de Lichtjestocht doen de groepen alle drie de kerken in het centrum van Steenbergen aan. De Gummaruskerk zullen zij zelfs doorkruisen van de Westdam naar de Markt. In de hal van de Protestantse Kerk zingt het Engelenkoor ‘Kids4Christ’ en bij de Open Deur is de stal met levende dieren te vinden. Dit is tevens het eindpunt van de tocht waar de kerken zich in gezamenlijkheid presenteren en er voor alle deelnemers gratis een warme versnapering is. Daarna kunnen zij naar de Kerstnachtdienst in hun eigen kerk of naar de kerstboom thuis.

Warm bad

Voor het allemaal zover is, moet er heel veel werk verzet worden. Het bouwteam is al maanden bezig met de decors en repetities zijn in volle gang. Van der Velde: “Op de dag zelf wordt het aantal vrijwilligers nog vele malen vermenigvuldigd. We hebben mensen die de kaarsen aansteken, locatiebeheerders, licht, geluid, verkeersregelaars, koffie-, thee- en soepschenkers en ga zo maar door. In totaal zijn er ruim 200 mensen vrijwillig actief om van dit evenement een groot succes te maken.” De scenes in het toneelstuk worden gespeeld door de acteurs van Myra Ceti. “We waren het erover eens dat we als een goed schoenmaker bij onze leest moeten blijven en het acteren aan acteurs over moesten laten. Bij Myra Ceti landden we in een warm bad van enthousiasme net als overigens bij alle partijen die wij benaderen. Het is gaaf om te zien dat iedereen open staat voor dit initiatief.”

Mensen raken

De organisatie hoopt en gaat er vanuit dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. “Het zou mooi zijn wanneer we iets weg kunnen zetten dat mensen ieder jaar weer trekt,” aldus Conny Bom-Hensen van de Protestantse Kerk. “Het maakt niet eens zoveel uit hoeveel mensen er aan deelnemen, het gaat erom dat je mensen kunt ‘raken’ met het Kerstverhaal en dat men er daadwerkelijk iets mee doet in de toekomst.”

Deelname aan de Lichtjestocht is geheel gratis en dat geldt ook voor alle versnaperingen die onderweg worden aangeboden. Deelnemers vertrekken tussen 17.00 en 21.00 uur in groepen en zijn zo’n anderhalf uur onderweg.

Foto: Hanneke Pieper en Corine van der Velde (Open Deur), Adri en Bram Hommel (Sint Annaparochie) Conny Bom-Hensen (Protestantse Kerk) in de gebedsruimte van de Open Deur Steenbergen.
Foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant

Door: Dasja Abresch