Licht klassieke concerten in het oude stadhuis van Steenbergen

STEENBERGEN – Zondag 24 oktober organiseert het Platform voor Kunst en Cultuur Steenbergen een lichtklassiek concert in de trouwzaal van het oude stadhuis van Steenbergen. Zaterdagmiddag werd de samenwerking met de eigenaars van het stadhuis tijdens de open monumentendag beklonken.

‘Muziek uit de grote wereld naar huis halen’

Ze zijn trots en ook een beetje gespannen, Jan van de Velde en Claudia de Groen. Want met het openbaar maken van hun plan wordt ook een ambitie blootgelegd. Het halen van klassieke muziek naar huis, naar de gemeente Steenbergen.
“Ik  besprak tijdens een overleg over mijn wens om mensen kennis te laten maken met klassieke muziek,” legt Claudia de Groen uit. Jan van de Velde, medebestuurder bij het Platform voor Kunst en Cultuur, was meteen enthousiast. Dat – en zijn ervaring met concerten het Protestants kerkje van Nieuw-Vossemeer, maakten de samenwerking tussen beiden haast vanzelfsprekend.
Beide initiatiefnemers beseffen dat klassiek bij velen niet boven aan het verlanglijstje staat. En daar ligt ook de uitdaging. “Haast niemand gaat zitten om thuis klassiek te luisteren, en zeker niet als je er niet mee bekend bent” zegt Claudia de Groen. “Daarom willen we in een kleine groep en in een mooie omgeving mensen kennis met klassieke muziek laten maken. Licht klassiek, want dat spreekt méér aan.”

‘Kunst verbindt’

Toen de beslissing was genomen hoefden Jan en Claudia niet lang over een locatie na denken. “Dat kon natuurlijk alleen in de trouwzaal van het oude stadhuis van Steenbergen”. Het contact werd gelegd en voor Elly Gommers was het klip en klaar. “Aan zo’n mooi initiatief willen wij graag meewerken” vertelt Elly desgevraagd. “Johan en ik houden beiden van kunst, dus wat is mooier dan andere kunstliefhebbers helpen.” Daarmee doelt Elly Gommers op haar schilderijen en overige kunst die zij in de loop der jaren heeft vervaardigd.

Voor iedereen toegankelijk

Over de agenda willen Claudia en Jan nog niet veel zeggen. “We zijn druk in overleg met de musici, maar daar gaan we nog niet veel over vertellen” lacht Claudia de Groen. “Vast staat dat het heel informeel wordt, toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is. Het publiek zit dichtbij. Je hoort, voelt en ziet wat er gespeeld wordt.”

Er zijn 24 oktober tussen de 40 en 50 plaatsen beschikbaar, dus wie interesse heeft moet de Steenbergse Courant en kijkopsteenbergen.nl goed in de gaten houden. Want het programma zal daar gepubliceerd worden.

[ door Tineke Feskens – foto: Jan de Langen ]