Licht in donkere dagen

Als de dag van gisteren kan ik me onze nieuwjaarsbijeenkomst van 2019 herinneren en toch staan we nu al bijna op de drempel van wéér een nieuw jaar. Een nieuw decennium zelfs. Onze toekomst klopt aan de voordeur, beste mensen. Ik kijk er met vertrouwen naar uit om met u allemaal een nieuw tijdperk in te stappen en onze mooie gemeente Steenbergen toekomstbestendig te gaan maken.
Op alle mogelijke manieren, dus zeker ook als het gaat om onze veiligheid.  Vandaar ook het Donkere Dagen Offensief van vorige week vrijdagavond – in al onze kernen – door een fantastisch team bestaande uit medewerkers van onze gemeente, politie, boa’s en vrijwilligers van onze buurtpreventieteams.
Als burgemeester en dus eerstverantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid in onze gemeente was ik er ook bij. Een mooie gelegenheid om alle deelnemers te  waarderen voor hun inzet (inclusief een lekker worstenbroodje). Maar ook om met eigen ogen te zien en te horen wat er buiten zoal leeft een speelt, op momenten dat de meesten van ons heerlijk genieten van de huiselijke gezelligheid die bij de decembermaand hoort. 
Juist om die sfeer zo goed mogelijk te bewaren, is het noodzakelijk om controles en acties zoals het Donkere Dagen Offensief te houden. Nóg belangrijker is het dat we allemaal ons steentje bijdragen en helpen zorgen voor een veilige leefomgeving.
Het zou daarom ook fijn zijn als we allemaal rekening houden met elkaar, bij het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Mede op verzoek van inwoners, geven we nu ook meer bekendheid aan de vuurwerkvrije zones die enige jaren geleden al door het toenmalige gemeentebestuur in onze Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn opgenomen.
Voor nu wens ik u bijzonder fijne feestdagen, uiteraard ook voor iedereen die u lief heeft. Laten we de kwetsbaren, zoals eenzame mensen, in onze samenleving hierbij niet vergeten en waar mogelijk licht brengen in deze donkere dagen.
Ik hoop u – om te beginnen – weer te zien op onze nieuwjaarsbijeenkomst van maandagavond 6 januari. Heel graag tot dan!

Gegroet,
Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt schrijft – in de huis aan huis-edities van Steenbergse Courant – een column over alles wat hem bezighoudt in onze gemeenschap. Reageren kan via burgemeester@gemeente-steenbergen.nl