Liberation Tour raakte bevolking van gemeente Steenbergen

DINTELOORD – STEENBERGEN – WELBERG – Het was vooraf reeds voorspeld. De Liberation Tour, die vanwege de viering van 75 jaar bevrijding na de start in Dinteloord door de kernen Steenbergen en Welberg trok zou indrukwekkend zijn. En dat was niets teveel gezegd. Een tachtigtal historische voertuigen waaronder onder meer twee tanks, vrachtauto’s, een amfibievoertuig en tal van jeeps vormde een imposante colonne. De herdenkingen in Dinteloord, Steenbergen en Welberg waren eveneens indrukwekkend.

“Ik heb de oorlog dan wel helemaal niet meegemaakt, maar dit emotioneert me toch”, zo kon worden opgetekend uit de mond van een toeschouwster. “Heel indrukwekkend, wat een prachtige herdenking”, aldus een andere reactie. En zo vielen er veel positieve te beluisteren.

Eerbetoon

Dinteloord maakte de start mee van deze groots opgezette Tour, een laatste krachttoer van Rob Koster die in Steenbergen ondersteuning kreeg van medewerkers van gemeente Steenbergen. En ook van bijvoorbeeld de Band of Liberation, een koortje met basisscholieren onder leiding van Claudia de Groen – dat overigens heel goed uit de verf kwam – en van de weergoden, want de aanvankelijk voorspelde regen bleef uit. Helaas had een van de bijzondere vliegtuigen die met twee andere historische toestellen vanuit de lucht een fly past zouden geven motorpech en stond de straffe wind het uitstrooien van poppies in de weg. Maar dit deed niets af aan de Tour en de herdenkingen zelf.

Poort van Klaprozen

Die herdenkingen waren bij het oorlogsmonument op het Dinteloordse Raadhuisplein, op het Kerkplein in Steenbergen, waar ook een capsule met boodschap voor de toekomst werd gegraven en bij het Klokmonument aan de Canadezenweg. De Tour reed ook door de Welbergse ‘Poort van Klaprozen’ en passeerde het kraampje van de vrijwilligers die zo hun best doen om een lint van klaprozen uit te rollen over de Brabantse Wal.

Onvergetelijk

“We hebben gisteren een onvergetelijke dag gehad in Steenbergen, met een prachtige en hier nog nooit vertoonde stoet historische voertuigen en mooie herdenkingsceremonies”, zo laat Olav Reijers, de gemeentelijk adviseur kunst, cultuur en erfgoed deze ochtend weten.

In Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag komt een uitgebreid beeldverslag van deze bijzondere Liberation Tour. Daarin foto's van Jan de Langen, Thomas Weezenbeek, Vera Testers en Peter Vermeulen.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl