Afbeelding
vrijdag 25 oktober 2019, 16:00

Liberation Tour 75 jaar bevrijding wordt laatste krachttoer van organisator Rob Koster

DINTELOORD – STEENBERGEN – WELBERG – Na anderhalf jaar voorbereiding met honderden uren werk hoopt Rob Koster, de motor achter de Bevrijdingstour (Liberation Tour) dat zaterdag alles letterlijk en figuurlijk op rolletjes blijft lopen. Aan de voorbereidingen zal het zeker niet liggen, al moet er in de laatste dagen vooraf desondanks nog veel worden gecorrigeerd. “Je wilt niet weten hoeveel tijd dit alles kost. Ik heb mijn vakantie er deze laatste weken voor opgenomen en maak nu dagen van 18 uur”, zegt de 63-jarige organisator. “Maar het mooie aan dit alles is dat we de ‘Slag om de Schelde’ nu uit de vergetelheid hebben gehaald. Dat begon na de organisatie van de eerste Liberation Tour in 2009, zette zich voort in 2014 en wordt zeker verstevigd met deze Tour. Al verwacht ik dat dit de laatste keer is dat deze zo groots wordt gerealiseerd”.

Deze zaterdag 26 oktober start de colonne van de ‘Noord Route’ om 9:00 uur vanuit Dinteloord, nadat eerst verzameld is op Dintelmond. Met 80 historische voertuigen en 200 deelnemers vormt de colonne een lint van bijna een kilometer lang. Na de eerste herdenking bij het oorlogsmonument op het Raadhuisplein rijdt de colonne naar het Kerkplein in Steenbergen, waar een herdenkingsplechtigheid plaatsvindt.Vervolgens wordt een rondrit gemaakt door Steenbergen naar de Canadezenweg in Welberg, waar bij het klokmonument de derde herdenking plaatsvindt. Via de kern van Welberg en de Hoogstraat gaat de colonne naar Bergen op Zoom. Daar voegt de ‘Noord Route’ zich samen met de ‘Zuid Route’, een iets kleinere colonne die vanuit Woensdrecht komt. In oktober 1944 was er eveneens een Noord en een Zuid Route. Beide colonnes worden aangevuld met voertuigen vanuit Zeeland en zo nemen zaterdagmiddag 150 voertuigen met 500 deelnemers deel aan het grote defilé dat in Bergen op Zoom plaatsvindt.Tijdens de doortocht van de Liberation Tour door de gemeente Steenbergen zullen ook drie historische vliegtuigen luchtondersteuning geven. De toestellen maken ook een vlucht boven de Steenbergse begraafplaats als eerbetoon aan de daar begraven Guy Gibson en Jim Warwick. Zij zullen in formatie poppies (klaproosjes) uitstrooien boven het graf van de neergestorte vliegeniers.

Het ontstaan van de passie

De 63-jarige Rob Koster vertelt desgevraagd aan Steenbergse Courant hoe een en ander zo is gekomen. En ook waar de passie die hem drijft vandaan komt.
“Mijn grootvader – Cor Koster – was eigenaar en redacteur van het Zeeuws Nieuwsblad. Een krant die hij in de Tweede Wereldoorlog uit eigen beweging stopzette, omdat hij geen propaganda wilde maken voor de Duitse bezetter. Grootvader werd vervolgens vastgezet in St Michielsgestel bij Vugt. Hier bracht hij 2,5 jaar door in een cel. Hij hoorde regelmatig het gerinkel van een sleutelbos van de bewaking. Dat waren traumatische momenten, want dat betekende dat er weer een gevangene uit de cel gehaald om te worden gefusilleerd als strafmaatregel voor een daad van het verzet. Tweeëneenhalf jaar leefde mijn grootvader in de angst om het volgende slachtoffer te zijn”.

Overspoeld met verhalen

“Gelukkig overleefde hij dit en speelde vervolgens een rol bij de bevrijding van Noord Beveland. Na de oorlog werd mijn grootvader inspecteur generaal bij de kampen waar NSB-ers waren opgesloten. Hij ging uiteindelijk terug in de journalistiek en legde een enorme collectieboeken over de Tweede Wereldoorlog aan. Ook vertelde hij op radio en TV  regelmatig over deze periode. Als vierde generatiehouder heeft hij me vervolgens overspoeld met zijn verhalen. Ik erfde ook zijn collectie boeken. Dit alles heeft me enorm getriggerd”, zo vertelt Rob Koster.

“Ouderen met tranen in hun ogen”

“Ik bezocht Normandië vaak. En kwam daar in contact met een Frans oorlogsmuseum. Hier kocht ik mijn eerste oorlogsvoertuig. Uiteindelijk vergrootte ik mijn collectie tot zeven voertuigen. Door mijn verschillende werkzaamheden – voor de omroep, veel in het buitenland, voor politie en defensie – heb ik een brede kijk gekregen.
In 2009 bij de opening van het Bevrijdingsmuseum in het Zeeuwse Nieuwdorp vatte ik het idee op om een Liberation Tour te organiseren ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding. Na een uiterst korte voorbereiding van zes maanden vertrok deze tour vanuit Bergen op Zoom naar het bevrijdingsmuseum. De tour trok veel bekijks. En de reactie van veel ouderen die de oorlog zo hadden meegemaakt heeft me vervolgens nog meer gemotiveerd. Ze stonden met tranen in hun ogen en vroegen me ‘waarom ze 65 jaar hadden moeten wachten op deze eerste Bevrijdingstocht’. Dat heeft me bijzonder aangegrepen”.

Tweede Tour

“In 2014 bij de viering van 70 jaar bevrijding had ik het verzoek gekregen van diverse overheden om een tocht als in 2009 nogmaals te organiseren. Ook dat werd een ware happening met een grootse viering in Bergen op Zoom”.

“Dit wordt de laatste grote tocht”

“En nu houden we de derde Liberation Tour vanwege de viering van 75 jaar bevrijding. Het accent ligt daarbij op de verbinding tussen de plaatsen van de Brabantse Wal. Dit wordt overigens de laatste maal dat ik dit organiseer. Het wordt enerzijds tijd om het stokje over te geven aan anderen. Het organiseren van een dergelijk evenement kost enorm veel energie. Daarbij komt ook dat ik denk dat dit de laatste tocht met zo’n omvang wordt. De laatste veteranen die nog mee kunnen zijn erbij. Wij zelf brengen twee Schotse veteranen mee. Het zijn de laatste twee die nog leven”.

Uit de vergetelheid

Rob Koster is trots op wat hij met zijn directe helpers nu wegzet. “Ik noem hun namen: Stef Traas, Willem Meijer, Kees Traas, Ben Hamers en Paul Versijp. Zonder hun hulp was dit zeker niet gelukt. Het belangrijkste vind ik dat we met de organisatie van deze Liberation Tours de ‘Slag om de Schelde’ uit de vergetelheid hebben gehaald. Dat verdienen de duizenden slachtoffers ook. De slag om Arnhem is bij iedereen wel bekend. De ‘Slag om de Schelde’ was groter en er gaven velen duizenden mensen hun leven voor. Er komt nu ook een film over uit waarvoor ik veel voorbereiden werk heb gedaan. Deze film is te zien vanaf november 2020. Dat bewijst dat al het werk niet voor niets is geweest.
Zaterdag vormen de vele historische voertuigen de staart van het defilé. Ik rijd voor de tanks uit in een jeep. Dan overhandig ik de vlag ‘Slag om de Schelde’ aan de burgemeester van Bergen op Zoom. Dat is die dag mijn laatste daad”.

De vlag “Slag om de Schelde” legt met name de verbinding tussen de Canadese Erebegraafplaats in Audegem (Maldegem, België) vlak over de grens onder IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen en de Canadese Erebegraafplaats in Bergen op Zoom waar grotendeels de meeste Canadezen begraven liggen die gestreden hebben voor onze vrijheid.

Rob Koster vroeg overigens of de belangeloze inzet en bijdrage van Jachtcentrum Dintelmond en Restaurant Dintelmond konden worden genoemd. Hier verzamelen alle deelnemers zich voorafgaand aan de Liberation Tour. En ook de ondersteuning van de Landelijke Eenheid Waterpolitie post Willemstad. Hij is blij met hun hulp.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant