Lian Korst koninklijk onderscheiden bij afscheid gemeenteraad

STEENBERGEN – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was het ermee eens. Ter besluit van dertien aaneengesloten jaren in de gemeenteraad van Steenbergen verdient CDA-er Lian Korst (59) meer dan bloemen en mooie woorden. En dus ging zij gisteravond naar huis als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Uit handen van burgemeester Joseph Vos kreeg zij na naar haar laatste raadsvergadering de medaille horende bij de titel opgespeld. Voor de politica zelf een grote verrassing. “Ik vond het wel bijzonder dat er zoveel familie en vrienden aanwezig waren, maar ik had er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat ik wel eens een onderscheiding zou kunnen krijgen”, vertelt zij na afloop van de vergadering.

Het afscheid van de raad is overigens niet geheel een vrije keuze. Binnenkort verhuist Korst naar Klutsdorp en wordt zodoende inwoonster van buurgemeente Bergen op Zoom. Het lidmaatschap van de Steenbergse gemeenteraad valt daarmee buiten haar bereik.

Naast haar raadswerk, maakte zij zich ook verdienstelijk voor de parochieraad in Lepelstraat en is zij secretaris van de Wildbeheereenheid Steenbergen. Samen met haar echtgenoot Wim runde zij het agrarisch bedrijf dat nu door zoon Pieter overgenomen wordt en wat tevens de directe aanleiding voor de verhuizing is.

“Een boer moet nu eenmaal op het bedrijf wonen”, deelde Korst gisteravond een boerenwijsheid met de aanwezigen. Naast de werkzaamheden op de boerderij organiseert zij met haar eigen bedrijf ‘Ontmoetingen op het Platteland’. Haar plaats in de gemeenteraad wordt ingenomen door Jurgen Huijbregts. Hij kent het klappen van de zweep aangezien hij in de vorige raadsperiode al raadslid voor het CDA was.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant