Lezing over Steenbergen druk bezocht

STEENBERGEN – Dat er nog steeds veel belangstelling is voor de geschiedenis van Steenbergen heeft de KBO deze week gemerkt. Jan Peeters verzorgde een zeer interessante lezing hierover, die met talrijke plattegronden en tekeningen was verluchtigd. Veel van die prenten had hij in zijn loopbaan als conservator weten te verzamelen en ook een enkele keer ontdekt.

Steenbergen heeft vroeger kennelijk veel indruk gemaakt op diverse schilders en tekenaars. Soms waren ze kennelijk zo enthousiast dat er rondom de kerken en stadhuizen wat extra bomen, boerderijen of molens waren bijgevoegd. Dat toonde Jan Peeters dan weer duidelijk aan, via plattegronden en andere tekeningen. En vooral in het laatste deel van zijn verhaal, maakte hij de tongen los. Dan herkende de mensen b.v. de Boetse Molen of deden de suggestie dat een andere molen wel eens op de Simonshaven gestaan kon hebben.
Na afloop van de lezing kwamen zodoende ook enkele vragen naar voren. Dik tevreden gingen de meer dan honderd bezoekers dan ook naar huis. 

Foto: Tekening van het Steenbergse gemeentehuis, de schilder heeft de Steenbergse haven er wel erg groot afgebeeld.  
Door: Paul Kil