Lezing over ‘de Vloek van de Zeemeerminnen’ bij KBO Steenbergen

STEENBERGEN – Op uitnodiging van de KBO Steenbergen verzorgt drs. Frans van Eekelen op maandag 21 november in 't Cromwiel een lezing naar aanleiding van zijn boek ‘De Vloek van de Zeemeerminnen’, over de roemruchte geschiedenis van Steenbergen.

In de 14de eeuw was Steenbergen nog een belangrijke en welvarende havenstad, maar daarin kwam verandering toen twee zeemeerminnen volgens de overlevering een vloek uitspraken, omdat zij van de bevolking te weinig eten en drinken kregen. Het gevolg was een rampspoed die zijn weerga niet kende, met grote branden, overstromingen, belegeringen en verwoestingen. De Steenbergenaren bleken evenwel over voldoende veerkracht te beschikken om er weer bovenop te komen, niet in de laatste plaats dankzij de (biet)boeren en de opkomst van bijvoorbeeld de suikerindustrie. Oud-Steenbergenaar en historicus Frans van Eekelen (1948) weet alles over de kleurrijke en boeiende historie van zijn geboorteplaats te vertellen, waarbij hij geen opsomming van jaartallen of gebeurtenissen geeft, maar verhaalt hoe de mensen hier vroeger leefden en werkten.

De lezing begint om 13.30 uur, de zaal is vanaf 13.00 uur geopend en belangstellenden worden ontvangen met een kopje koffie. Leden van de KBO Steenbergen hebben gratis toegang, aan niet-leden wordt een bijdrage van 3 euro p.p. gevraagd.