Lezersbrief: “Over het belang van biodiversiteit valt echt niet meer niet te twisten”

STEENBERGEN – Niet gemaaide bermen. Voor de één een doorn in het oog, maar voor het oog van een ander juist een feest om naar te kijken. Uitbundig bloeiende en groeiende groenstroken zijn niet alleen goed voor de plaatselijke stuifmeelverspreiders maar ook voor de maatschappelijke discussie. In de politieke arena, op straat en social media leeft het onderwerp als nooit tevoren. Zo ook onder de lezers van de Steenbergse Courant. Eén van hen, de Welbergse Yvonne Markestein, klom er voor in de pen:

“De gemeente Steenbergen heeft nieuw maaibeleid. Beter gezegd: niet-of minder-maai-beleid. En je kunt er niet omheen, want de veerkracht van de natuur beloont ons onmiddellijk met rijk begroeide bermen vol bloemen, grassen en kruiden. Ik neem me al een paar weken voor om de gemeente hier eens een pluim voor te geven, want ik vind het werkelijk een lust voor het oog. Zowel de ingezaaide bermen met uitbundige hoeveelheden klaprozen, korenbloemen en koolzaad, als de spontane groei van zuring, fluitenkruid en wilde kamille.

Zoals dat vaker gaat met goede voornemens, is het uitdelen van die pluim er nog niet van gekomen. Geen tijd, vergeten, u kent het wel.

En nu is de Volkspartij me voor. Niet met een pluim, maar met een sneer, over dat zelfde gemeentelijke maaibeleid.

Onverzorgd en schandalig, aldus de Volkspartij, die bijval krijgt van andere volksvertegenwoordigers in diezelfde gemeente Steenbergen. Het is onkruid, er is niks moois aan en het zorgt ook nog eens voor onoverzichtelijke verkeerssituaties.

We schrijven 2021, een tijd waarin het belang van biodiversiteit, duurzaamheid en klimaat bij iedereen duidelijk mag zijn. Er moeten drastische keuzes gemaakt worden, willen we de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar houden. Dat beetje “onkruid” in de gemeente Steenbergen is een eenvoudige druppel op die steeds heter gloeiende (aard)plaat, maar absoluut onmisbaar voor honderden soorten wilde bijen om te overleven. Bijen waar wij als mens niet zonder kunnen, omdat ze zorgen voor de bestuiving van onze fruitbomen. Zonder bijen, geen appels, peren, pruimen, kersen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bomen, planten en bloemen moeten we dus niet weghalen, maar koesteren.

Op andere plekken in ons land wordt gestreden voor elke vierkante meter groen: waarom niet in de gemeente Steenbergen? Zien we nu echt liever gemillimeterd gras, hier en daar versierd met een hondendrol? Of erger nog: steeds meer grind, stenen, asfalt of andere vormen van verharding? Omdat het zo lekker opgeruimd en verzorgd oogt? Dan drijven hier straks ook de auto’s door de straten bij een paar stevige buien. Dat is heus niet voorbehouden aan Limburg.

Natuurlijk is verkeersveiligheid belangrijk, maar daarin spelen meer factoren een rol dan alleen de begroeiing van de berm. En hoe een mooie en verzorgde berm eruitziet, dat is een kwestie van smaak. Maar over het belang van biodiversiteit valt anno 2021 echt niet meer te twisten. Dus volksvertegenwoordigers die dit ter discussie willen stellen; DAT noem ik nou schandalig. En hierbij wil ik alsnog die pluim uitdelen aan de gemeente voor het nieuwe maaibeleid: ga zo door!”

Yvonne Markestein

Welberg

Foto met dank aan Thomas Weezenbeek

Lees morgen op KijkopSteenbergen de reactie die de Volkspartij inzond naar aanleiding van deze brief.