Les met slagroom tijdens Dag van de Leerplicht

NIEUW-VOSSEMEER – De leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen Merijntje in Nieuw-Vossemeer en de Petrus en Paulus in Dinteloord hadden vandaag een beetje meer geluk dan hun collega’s van andere scholen. Zij kregen vandaag namelijk taart in de klas. Met de traktatie werd een gastles door wethouder Cors Zijlmans in het kader van de Dag van de Leerplicht besloten.

Met als rode draad het thema van 2016, ‘Recht op Onderwijs’, legde de wethouder van de gemeente Steenbergen uit hoe de leerplicht is ontstaan in Nederland. Hij voerde de kinderen onder meer langs Karel de Grote die niet alleen oorlogen voerden maar ook scholen bouwde. Hij leerde hen over het verbod op kinderarbeid met de aanname van ‘Het Kinderwetje van Van Houten’. Zijlmans eindigde bij het hoogtepunt: de eerste Leerplichtwet die in 1900 de Tweede Kamer passeerde. Met dank aan tegenstander baron Schimmelpenninck die op weg naar de Kamer van zijn paard viel en zijn been brak. Hierdoor werd de stemming gesloten met 50 stemmen voor en 49 tegen.

De laatstejaars van Merijntje hadden vooral veel vragen aan leerplichtambtenaar Erica Knop. Vragen die allemaal draaiden om hun nieuwe schoolcarrière op het voortgezet onderwijs die na de zomervakantie van start gaat. Met name spijbelen en pesten bleken hot topics.

Foto’s: Dasja Abresch©Steenbergse Courant