Leonie ten Hove zet de poort van In4outdoor weer open: “Wat zal ik blij zijn wanneer hier weer kinderen rondlopen”

NIEUW-VOSSEMEER – De zonsopgang van gistermorgen was een van de mooiste sinds maanden voor In4outdoor. Hij kondigde de dag aan dat de poorten van het educatieve recreatiebedrijf aan de Boerengorseweg in Nieuw-Vossemeer eindelijk weer open mochten voor kinderen, al was het dan een beperkt aantal. Eigenaresse Leonie ten Hove kon het niet schelen, zij was alleen maar blij dat er eindelijk weer leven op het terrein was.

De dagen voorafgaand aan de heropening was het stevig aanpakken voor Leonie en haar gezin, samen met de vele vrijwilligers van onder meer BC De Hoogte. Met vereende krachten maakten zij het terrein piekfijn in orde. “Er is toch niks anders te doen,” knipoogt vrijwilliger Peter Muilwijk die zijn vrije Bevrijdingsdag eraan opofferde. Een goedgevulde oranje tompouce was zijn beloning.

Wel fundament, geen buffer

Ten Hove windt er geen doekjes om. De afgelopen weken waren zwaar en meer dan eens vreesde zij dat het corona-virus wel eens het einde van In4outdoor kon betekenen. “Gedurende de wintermaanden verdienen we al nagenoeg niets, maar dat is ingecalculeerd. Het dat betekent wel dat zodra het weer het toestaat wij vol aan de bak moeten. Na drie kinderfeestjes in februari ging de deur op slot.”
In de tussentijd vielen de facturen voor de vaste lasten op de mat. “Als bedrijf hebben we net een fundament opgebouwd,” vertelt Leonie, “maar een buffer is er nog niet. Ik zag het faillissement al op ons afkomen, zeker omdat niemand wist hoe lang het ging duren.”

Goede steun

De financiële hulp vanuit het Rijk bood lucht, maar voordat het geld op de rekening van In4outdoor stond, moesten er veel hobbels genomen worden. Obstakels die tijd kostten en tijd was er niet. “Het noodfonds van de gemeente Steenbergen was voor ons echt de redding. Daarmee kunnen we de kloof overbruggen. We hebben sowieso hele goede steun ontvangen van de gemeente gedurende deze moeilijke tijd.“

Vertrouwen

Toen premier Rutte het goede nieuws bracht dat kinderen jonger dan 13 in de buitenlucht sportieve activiteiten mochten ontplooien, ging de vlag uit op de Finse Kota van In4outdoor. Een berichtje op de Facebook-pagina van het bedrijf maakte duidelijk dat niet alleen Leonie blij was met de versoepeling. Binnen de kortste keren waren de kindermiddagen volgeboekt. Ten Hove: “Het enthousiasme waarmee mensen reageerden liet zien dat zij het fijn vinden dat de kinderen de kans krijgen om buiten te zijn en de natuur te beleven. Het was ook voor mij een blijk van vertrouwen en dat deed me goed.”

Zeeppompje

De versoepeling ging echter wel gepaard met een reeks aan maatregelen die het nodige vragen van de inventiviteit bij In4outdoor. “Zelf zoiets simpels als een zeeppompje moet aan onze eisen voldoen. Stevig, duurzaam en veilig. We hebben daarom zelf een systeem ontwikkeld dat aansluit bij onze doelgroep.” De eigenaar liep ook aan tegen dilemma’s: “De bestaande regelgeving rond veiligheid staat in een aantal gevallen haaks op de RIVM-maatregelen. Wij moeten voor iedere vijf kinderen een volwassen begeleider hebben. Vanuit de RIVM mogen er maar maximaal twee volwassenen per groep.”

Barst van de energie

Het is slechts een voorbeeld van de te nemen obstakels, maar bij In4outdaar heeft men het er graag voor over. “Wat zal ik blij zijn wanneer er weer kinderen rondlopen hier,” verzucht Leonie. “De meeste collega’s in de recreatieve sector moeten nog even wachten, maar gelukkig mogen dat zij vanaf 1 juni ook weer in bedrijf. Het is zo frustrerend om niets te mogen doen, terwijl je als ondernemer barst van de energie die je in je bedrijf wilt steken.”

Zoals veel bedrijven heeft I4outdoor de afgelopen weken benut om nieuwe, corona-proof activiteiten aan het programma toe te voegen. Daar zijn de belevingstochten uit ontstaan. Avontuurlijke GPS-tochten die te voet of met de fiets afgelegd kunnen worden. Deze tochten zijn vanaf 1 juni beschikbaar via In4outdoor.

Door: Dasja Abresch