Leo Osseweijer loopt marathon New York voor KiKa

WELBERG – Orkaan Sandy verwoestte vorig jaar de droom van menig hardloopliefhebber: de marathon van New York. Ook Welbergenaar Leo Osseweijer, die al terplekke was, baalde van de afgelasting. Maar hij gaat dit jaar terug naar The States om alsnog die 42 en 195 meter kilometer te lopen. ,,Ik verwacht nu een heel ander beeld van de grote stad aan te treffen dan tijdens die rampzalige weersomstandigheden.”

,,Vlak voor het vertrek vorig jaar heb ik nachtenlang naar CNN gekeken. In New York aangekomen was het vreselijk om te zien hoe alles daar verwoest was. Mensen liepen op straat met zaklampen, omdat de elektriciteit niet meer werkte. Natuurlijk baal je van de omstandigheden en het feit dat er niet gerend mag worden, maar dat het afgelast werd is niet meer dan logisch. Nu proberen we het gewoon opnieuw, met voor een groot deel dezelfde groep.”

Ruim 60.000 euro

Osseweijer loopt mee voor de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). Van de 130 sportievelingen die onder de vlag van dit goede doel op zondag 3 november aan de start verschijnen, heeft de Welbergenaar tot nu toe het meeste geld ingezameld: zijn teller staat op meer dan 24.000 euro. Wederom een prestatie van formaat, na de ruim 36.000 euro die hij vorig jaar al bijeenbracht voor KiKa.

Benefietconcert

Osseweijer haalt vooral geld op met behulp van evenementen en sponsors in zijn omgeving. ,,Eén van de ideeën ontstond vorig jaar op de Jaarmarkt in Steenbergen. Ik babbelde wat met Stan Verbraak van de Lions Club en we besloten een benefiet-rockmiddag te organiseren. Ook café De Fles verleende graag zijn medewerking aan dit idee en zo gaat een balletje dan rollen. Dit evenement leverde 3200 euro. Op diezelfde Jaarmarkt liep ik trouwens 25 kilometer hard, om mezelf onder de aandacht te brengen van het publiek.”

Zwaar parcours

De ervaren loper traint nu dus al twee jaar voor dezelfde marathon. En hoewel dit niet de eerste marathon is die hij loopt, vreest hij wel dat het zwaar zal worden. ,,Het parcours bevat zóveel vals plat. Je begint onderaan de stijgende Verrazano Bridge. En dan het einde… Je loopt op den duur Central Park in, wat inhoudt dat je constant heuvels op en af rent. Dat wordt vast en zeker zwaar, maar ik ga dan ook niet voor een recordtijd.”

Laatste marathon

Osseweijer liep eerder al drie keer de marathon van Rotterdam en één keer de Berlijnse marathon. De marathon van New York ziet hij als een afsluiting van dergelijke lange afstanden. ,,Ik merk dat ik steeds meer moeite moet doen om mezelf op te laden voor de trainingen. En ik merk ook in het gezin hoeveel tijd het trainen iedere week opslokt. New York is een mooie bestemming om mijn laatste 42 kilometer te rennen. Ik ga er gewoon een feestje van maken met de hele groep.” 

Wie Leo Osseweijer nog wil steunen kan dit doen via: http://runforkikanewyork.nl/PersonalPage.aspx?personid=34