Lekker viezeriken tijdens Internationale Modderdag

NIEUW-VOSSEMEER – Het kan zijn dat u het gemist heeft, maar het was afgelopen vrijdag toch echt Internationale Modderdag. Om die naam eer aan te doen, viel nog niet mee in de laatste dagen van de heetste maand van de afgelopen honderd jaar. Toch lukte het outdoor-activiteitencentrum In4Outdoor in Nieuw-Vossemeer wonderwel. Er moest wel 21.000 liter water voor aangevoerd worden door een bevriende boer, maar dan heb je ook wel wat. Namelijk veel modder en een heleboel pret.

Pret beleefde iedere kind die dag voor tien. Via een modderbaan van een helling gleden de moddermonsters rechtstreeks in de al even modderige vijver om vervolgens van onder af aan opnieuw te beginnen. De kinderen voor wie het allemaal wel wat rustiger mocht, bouwden modderkastelen, bakten moddertaarten of overzagen alle drukte vanaf de kant.

Traditie

Wie denkt dat Internationale Modderdag een verzinsel is, komt van een koude kermis thuis. Het is een tien jaar lange traditie die begon in Nepal en inmiddels over de hele wereld wordt gevierd. Met als achterliggende gedachte om kinderen een positieve natuurervaring mee te geven en te leren dat modder niet vies is maar vooral heel leuk om mee te spelen.

Oude kleren

Het initiatief werd naar Nieuw-Vossemeer gehaald door Zo Kinderopvang aan de Dortmundstraat dat bij In4outdoor een welwillende partner vond. Vorig jaar werd er voor de eerste keer ‘geviezerikt’ dat het een lieve lust was en afgelopen vrijdag was het niet anders. Mede dankzij de tropische temperaturen was het modderspektakel een genot voor jong en oud. Zo ook voor adjunct-vestigingsmanager van Zo, Lisanne van Gastel. “De kinderen die vorig jaar al meededen hebben het er nog steeds over hoe geweldig het toen was. Ook de ouders staan er vierkant achter hoewel ze wel graag willen dat de kinderen echt oude kleren aantrekken,” lacht de Vosmeerse. Het is geen overbodige vraag want textiel en zwarte klei is niet de meest gelukkige combinatie die er bestaat. Het was echter van ondergeschikt belang tijdens de Internationale Modderdag.