Leerlingen Zonnebergschool wijden tafelsteigers in

STEENBERGEN – Het wordt inmiddels een traditie. Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Zonneberg die aan het eind van hun schooljaar een bezoek brengen aan het visgebied van hengelsportvereniging De Kruisweel en daar een visinstructie krijgen. Dit jaar werd het een bijzonder bezoek, want de groep van juf Noortje Habets had het genoegen om de nieuwe tafelsteigers in te wijden die een dag tevoren officieel waren geopend.

Rini en Jeanne Wezenbeek van HSV De Kruisweel ontvingen de Kruislandse scholieren gistermiddag met wedstrijdorganisator Johan van Loon en de hulp van hun ervaren medeleden Jack Broeders, Henk Nijssen, Frans Voorheijen, Patrick Verheezen en Rinus Jansen. De jongeren startten de instructiemiddag met een lunch aan de nieuwe tafelsteigers bij de Blauwe Sluis. Een mooie plek, zo blijkt en handig, want de nieuwe kleinschalige horecavoorziening van George en Yvette Veerman is net aan de overkant van de dijk en ook deze was een dag ervoor van start gegaan.

Maai aan de haak

Na de lunch kregen de leerlingen uitleg van de Kruisweel-instructeurs en werden ze voorzien van hengels. Eerst leren hoe een made – of ‘maai’ – aan de haak gaat en dan wat elementaire zaken over het vissen. Terwijl een deel van de groep een boottochtje maakte over de Kruisbeek en daar de mogelijkheden van het viswater verkenden, hield de andere groep naarstig hun dobber in de gaten. En ja hoor, beet!

Natuurles

“Wij komen ieder jaar voor groep zeven naar de Zonnebergschool. Dan krijgen de leerlingen van ons van alles te horen over vis, viswater, maar ook over insecten, planten en dieren die in dit gebied leven. Deze natuurles doen we nu al een jaar of acht en dat vinden de leerlingen, maar ook wijzelf, harstikke leuk en leerzaam. En de groep acht komt hier tegen de afsluiting van hun schoolperiode op de Zonneberg op bezoek en krijgt dan uitleg in de praktijk”, vertelt Rini Wezenbeek. Hij is bij de visvereniging verantwoordelijk voor de jeugdafdeling. “Helaas hebben ook wij te maken met de landelijke tendens waarbij de belangstelling van de jeugd voor het vissen sterk afneemt. Wij hebben bij HSV De Kruisweel weliswaar een groot aantal leden – zo’n 500 – maar slechts een klein aantal jeugdleden. Waren er dat vroeger altijd wel een stuk of 25 tot 30, nu zijn er dat slechts 12. Dus we kunnen altijd nieuwe aanwas gebruiken. Nu we het toch over jeugdleden hebben: zondag gaan we met vier van hen naar de voorronde van het Federatief Kampioenschap in Klundert. Als we die winnen, dan komen onze deelnemers uit in de landelijke finale die in november wordt gevist in Vlaardingen”.

‘Uitkijken bij het oversteken’

Met hem gaan we vervolgens naar de nieuwe vissteigers die bij de Kruisbeek zijn gerealiseerd. “Nu moeten we daarvoor vanaf de plek waar de tafelsteigers staan de weg oversteken. Kijk even goed uit, want de auto’s komen van beide kanten. Dit is nu nog een gevaarlijke situatie. Binnenkort echter wordt er nog een extra trap aangelegd en dan kun je beter onder de weg doorlopen”. Rini van Wezel wijst op de vroegere waterdoorgang die de Vliet met de Kruisbeek verbond. Die doorgang is gedempt en verhard. “Kijk hier zijn rubbermatten aangebracht. Dan kunnen mensen met hun kano onder de weg door om vervolgens hun vaartocht over de Kruisbeek voort te zetten”.

Baakermat

En we gaan ‘even een bakkie doen’ bij De Baakermat. De nieuwe kleinschalige horecavoorziening van George en Yvette Veerman. De Baakermat is sinds donderdagmiddag geopend. “In de maanden juli en augustus zijn we iedere dag open. Buiten deze maanden op vrijdagmiddag, zaterdag en zondag”, vertelt uitbaatster Yvette, terwijl ze koffie en frisdrank serveert op het fraaie terras. “Dit wordt vast een topper. Als je nu al ziet hoe druk het hier is”, besluit Rini van Wezel. Hij spoedt zich na het ‘bakkie’ terug naar de leerlingen die zich vol overgave aan hun vismiddagje wijden.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl