Leerlingen ’t R@velijn op Kruistocht naar Eindhoven

STEENBERGEN – Nog één nachtje slapen en dan gaan de Kruisvaarders naar Eindhoven. Het vierkoppige team leerlingen van ’t R@velijn verdedigt er de eer van Steenbergens Excellente School tijdens de regionale wedstrijd voor Vakkanjers. Ze zijn er bepaald niet alleen want de teams van zestien scholen komen er bijeen om hun inzending te demonstreren voor een vakkundige jury. Of de Rescue Unit van de R@velijners er de jury kan imponeren is nog even afwachten.

De afgelopen dagen hebben Robin de Jong, Marvin Lameir, Ralph Damen en Jeffrey van der Klis zich een slag in de rondte gewerkt om hun voertuig tot in perfectie af te werken. Evenals de afgelopen weken overigens, want aan ambitie en werklust heeft het de jongens niet ontbroken volgens techniekleraar en begeleider Ad Breedt. “Er zijn tientallen uren van hun eigen tijd in gaan zitten en dat vind ik echt bewonderenswaardig. Mijn vrouw werd af en toe gek van al die Whapp-berichtjes op de gekste tijden.”

Ralph Damen erkent dat het project gaandeweg een soort van positieve verslaving werd. “Ik begon er een beetje onverschillig aan, maar op een gegeven moment zie je dat het loopt en word je steeds enthousiaster.”

Vijf cent over

De jongens moeten er niet alleen voor zorgen dat hun Rescue Unit qua productie (het frame), installatietechniek (stromend water) en elektra (licht) loopt als een zonnetje maar moesten ook binnen budget blijven (nog 5 cent over!), sponsoren zoeken en hun inzending onder de aandacht brengen. Voor dit laatste onderdeel werd een Facebookpagina in het leven geroepen: Vakkanjers Team Kruisvaarders. Ook de Eindhovense prestatie zal hier op gepost worden.

Evenementen

Vakkanjers is een landelijk initiatief om leerlingen van 3 en 4 VMBO te interesseren voor techniek. Alle deelnemers krijgen dezelfde opdracht die zij technisch goed uit moeten voeren maar die ook financieel en promotioneel moet kloppen. Dit jaar kwam de organisatie met de Rescue Unit in opdracht van het Rode Kruis. De hulporganisatie is gereorganiseerd in 35 regio’s, ieder met een eigen voertuig. Deze wagens krijgen een mobiele Eerste Hulp-post die, onder meer, bij evenementen ingezet wordt.

Afgelopen maandag was het aan de techniekleraren van ’t R@velijn om te bepalen welke van de deelnemende groepen de geproduceerde Rescue Unit mag presenteren tijdens de regiofinale. Het team van De Kruisvaarders liet qua uitvoering en presentatie de concurrentie achter zich.

Foto en tekst: Dasja Abresch@KijkopSteenbergen