Leerlingen ’t R@velijn blij met Rots en Water: “Door de training durf ik nu meer voor mezelf op te komen”

STEENBERGEN – Voor het vijfde achtereenvolgende jaar verzorgt ’t R@velijn in Steenbergen voor alle brugklassen de psycho-fysieke training Rots en Water. Voor het eerst kreeg de training dit schooljaar een vervolg in de tweede klassen en daarmee kwam de school voor Mavo en voorbereidend MBO in aanmerking voor het officiële predicaat Rots en Water. Donderdagmorgen onthulden leerlingen en coaches het bijbehorende bordje waarmee het voor iedereen zichtbaar is dat de school serieus werk maakt van het zelfbewust, weerbaar en sociaal vaardig maken van haar leerlingen.

Vijf jaar geleden kregen de leerkrachten Melissa van Kuijk en Tim Ninteman het verzoek om zich te bekwamen in het nieuwe fenomeen van de Rots en Water-trainingen. “Dat kwam voort uit de positieve resultaten die landelijk geboekt werden met deze vorm van training. Het sloot en sluit aan bij de behoefte van leerlingen om fysiek met elkaar bezig te zijn, in combinatie met het leren kennen van de eigen krachten en grenzen en het stimuleren van de groepsdynamiek.”

Spelonderdelen

Rots en Water is onderdeel van het anti-pestbeleid maar gaat volgens de coaches veel verder dan dat. “Leerlingen worden niet alleen bewust van zichzelf maar ook van anderen om hen heen. Door de spelonderdelen leren zij al doende wat het effect van hun eigen handelen is. Door reflectie leren zij hoe zij daarop kunnen sturen.“
Volgens Anca Kruik die samen met Edwin Machielse dit leerjaar aan het coachesteam is toegevoegd, zit de kracht van Rots en Water in relatie tot het anti-pestbeleid hem vooral in de gezamenlijke aanpak. “Tot die tijd boden we al trainingen aan voor leerlingen die tegen problemen aanliepen of uitvielen. Dat traject werd dan succesvol afgesloten, maar de leerling kwam wel terug in dezelfde groep waardoor er uiteindelijk weinig veranderde. Doordat alle leerlingen hetzelfde programma volgen komen ze allemaal op hetzelfde kennisniveau.”

Samen één

Met name voor de vorming van een klas tot een hechte groep, is Rots en Water een uitkomst, zo menen Ninteman en Van Kuijk: “Tijdens de training raken de ontwikkeling van de groepsdynamiek en de onderlinge relaties in een stroomversnelling. Bij de eerste les is er nog sprake van een diversiteit aan groepjes en eenlingen binnen een klas, maar aan het eind van het traject is er echt een gevoel van ‘samen één’ ontstaan.”

Verlegen

Leerling Mats Roks bevestigt dit:  “Ik kwam alleen binnen vanaf mijn oude basisschool maar door Rots en Water kreeg ik heel snel goede contacten met de rest van de klas.” Ook klasgenote Britt heeft positieve ervaringen. “Toen ik hier kwam, was ik verlegen en ging ik anderen die ik niet kende liever uit de weg. Door Rots en Water durf ik nu meer voor mezelf op te komen en heb ik contacten gekregen met klasgenoten die ik voor die tijd nog niet kende.” Annabel van Meel vindt vooral de balans die Rots en Water brengt, prettig. “Je leert stevig in je schoenen te staan en voor jezelf op te komen. Ook leer je een andere kant van jezelf te ontdekken en daardoor kun je weer beter met anderen omgaan.”

Cadeautje

Voor de buitenstaander klinkt het misschien allemaal wat vaag maar de resultaten zijn dat volgens Melissa van Kuijk allesbehalve. “Gedurende de periode dat de kinderen bij ons op school zitten, komen ze situaties tegen waarbij wij terug kunnen pakken op de terminologie en de oefeningen in de training. Persoonlijk vind ik het echt een cadeautje dat je de leerlingen zo goed leert kennen dat je het in de jaren daarna in één oogopslag in de gaten hebt wanneer er iets aan de hand is met die leerling.

Het was donderdag een topochtendje voor de eerstejaars R@velijn-leerlingen Mats Roks, Britt Konings en Annabel van Meel. Het drietal was uitverkoren om samen met coaches Edwin Machielse, Tim Ninteman en Melissa van Kuijk het bordje horende bij het predicaat Rots en Water te onthullen. Daar hoorde natuurlijk een feestelijk gebakje bij en dat ging erin als zoete koek.

Door: Dasja Abresch