Leerlingen R@velijn regelen optreden door Willeke Alberti voor ouderen

STEENBERGEN – Eind vorig jaar won Lijst 6 de debatwedstrijd voor Mavo 4-leerlingen van ’t R@velijn met het idee om samen met ouderen een theatervoorstelling te bezoeken. Wat deze leerlingen toen nog niet hadden kunnen bevroeden, was dat de uitwerking van dit idee zou leiden tot een exclusief optreden van Willeke Alberti in zorgcentrum Onze Stede. En als kers op de taart gaat het project als voorbeeld dienen voor de Willeke Alberti Foundation. Inclusief de landelijke media-aandacht die deze stichting ervoor gaat vragen.

Samantha Platschorre, Fleur Hermans, Sanne Veraart, Robin Luijkx en Benthe Goossens (door afwezigheid helaas niet op de foto) hebben het gevoel dat ze de afgelopen dagen in een achtbaan van gebeurtenissen zijn beland. Met gepaste trots vertellen zij over de stappen die zij sinds december ondernamen:

“Nadat we de debatwedstrijd wonnen, zijn we in gesprek gegaan met tanteLouise. Daar vond men het een heel goed idee maar dachten dat het beter was om iets bij ‘Onze Stede’ te organiseren. Veel ouderen kunnen niet meer zo makkelijk op stap, dus is het beter om de activiteit naar hen toe te brengen.”

Onvrijwillig isolement

Op de vraag welke activiteit dat zou moeten zijn, gaven de televisieprogramma’s ‘RTL Late Night’ en ‘Chantal blijft slapen’ antwoord. De meiden leerden er van de Stichting Willeke Alberti Foundation. De stichting is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en zwakkeren in onze maatschappij buiten de samenleving komen te staan. Door hun leeftijd of beperking komen zij in een verzorgingsinstelling terecht en raken daar vaak in een onvrijwillig isolement raken.

Beetje minder

Eén mailtje naar de foundation was voldoende voor een enthousiaste reactie. Wel met een kleine tegenvaller: “We dachten dat zo’n optreden helemaal gratis was, maar de kosten voor de geluidsapparatuur en zo moeten wel betaald worden. Dat was aanzienlijk meer dan ons budget van 2500 euro.”

Niet voor één gat te vangen, trokken de dames nogmaals de stoute schoenen aan en vroegen of het ook voor een beetje minder kon. Op die vraag kregen zij vandaag een antwoord dat de verwachtingen overtrof. In een mail van Willeke Alberti Entertainment aan juffrouw Wilma Baartmans, die de leerlingen begeleid, staat te lezen: “Het idee van het samenbrengen van verschillende generaties is iets waar Willeke al lang mee speelt. Op dit moment is dit nog actueler door de grote aandacht voor het thema ‘Eenzaamheid’. Daarnaast is Willeke Alberti Foundation bezig om meer in te spelen op de activatie van scholieren voor senioren en mensen met een verstandelijke of psychiatrische begeleiding.”

Bingo

Kortom, het R@velijn-project past perfect bij de stichting die om die reden een bijdrage ter beschikking stelt om dit optreden deels te realiseren. “Daarnaast zouden wij dit project als voorbeeld willen stellen voor andere scholieren door heel Nederland door het op te nemen op de vernieuwde website van de stichting én hier (landelijk) media-aandacht voor te vragen.”

Een enorme boost voor de meiden die gemotiveerder zijn dan ooit om er een top-middag van te maken voor de ouderen. TanteLouise zorgt voor de catering, Willeke Alberti voor het optreden en de leerlingen richten zich op de aankleding van de zaal en eventueel een extra activiteit zoals een bingo. “Dat moet wel te doen zijn voor de bewoners. Het is niet de bedoeling dat ze daarna een week niks meer kunnen natuurlijk.”

Verbinding jong en oud

Wat ze er van geleerd hebben, wordt treffend onder woorden gebracht door Sanne: “In het begin liepen we vooral tegen onmogelijkheden aan. Dit kon niet en dat kon niet. Daar werden we een beetje moedeloos van. Maar we zetten door en toen het eenmaal begon te lopen, kon ineens alles en kwam het ook allemaal bij elkaar. Daardoor kregen we er steeds meer zin in.”

De volgende stap is het vastzetten van een datum. “We denken zelf aan een woensdagmiddag omdat dan ook de kinderen en kleinkinderen van de bewoners erbij kunnen zijn. Dat zou in het kader van de verbinding van oud en jong heel goed zijn.”

Foto en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Fleur, Robin, Sanne en Samantha poseren trots in de kantine van 't R@velijn. Benthe kon er helaas niet bij zijn voor de foto.