Leerlingen Pius X beschilderen voetbalkooi

WELBERG – Laat het maar aan de leerlingen van basisschool Pius X over om wat vrolijkheid te brengen in deze grijze dagen. Regenbogen, bloemen en vogels werden dinsdag op de randen van de nieuwe Pannakooi geschilderd. De kinderen mochten op deze manier hun eigen bijdrage leveren aan het nieuwe plein in het hart van het dorp. Samen met kunstenaar Iwaz hebben ze in de klas het ontwerp gemaakt, en gelukkig was het droog genoeg om de tekeningen met verf in te kleuren. 

De kinderen hadden als opdracht dingen te tekenen waar ze blij van worden. “Dat zijn dus heel veel bloemen en hartjes, maar ook de kerk als herkenbaar symbool van de Welberg is populair. Als verwijzing naar de Halloween-viering ‘Helberg’ is er ook een eng masker geschilderd”, vertelt de Bergse kunstenaar. 

Pius X Rocks!

Hij heeft de schetsen van de kinderen overgetekend op het beton, en nu was het de beurt aan de jonge kunstenaars zelf. Die hoefden gelukkig veel minder door de knieën te buigen dan Iwaz zelf. Met uiterste zorgvuldigheid werd geprobeerd het oranje, geel en blauw binnen de lijntjes te houden. Vince werkte aan de regenboog, Marc kleurde vrolijke poppetjes paars en Alicia vulde samen met Roqajah de letters: Pius X Rocks! Ondanks de koude wind volgens de kinderen een heel leuk klusje om te doen, want hoe speciaal is het om straks te voetballen en tegelijkertijd naar je eigen kunstwerk te kunnen kijken?

Autolak als finishing touch 

Voorlopig staan er nog hekken rond de voetbalkooi, omdat er nog bomen en struiken geplant moeten worden en het gras de kans moet krijgen om te groeien. Al heeft de Pannakooi al een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de Welbergse jeugd, zo bleek de afgelopen tijd. Volgens Iwaz zal er nog een tweede laag kleur opgebracht moeten worden om het geheel dekkend te laten zijn, waarna er op het eind een laagje autolak overheen gaat. Volgens de kunstenaar is het kunstwerk dan bestand tegen de meest harde voetbaltrappen.

Door: Nicole van de Donk