Leerlingen Nieuwe Veste zien ze vliegen

STEENBERGEN – Met Werelddierendag in het verschiet, werden de leerlingen brede school De Nieuwe Veste vanmorgen getrakteerd op een roofvogelshow, waarbij onder meer een raaf uit het Raveleijn van de Efteling, twee uilen, een gier en twee woestijnbuizerds te bewonderen waren.

Ruben van Maaren verzorgde onder de noemer 'Heeft u ze al zien vliegen?'  twee demonstraties op het schoolplein, eerst voor de onderbouw en aansluitend voor de bovenbouw.

De kinderen en ook de leerkrachten genoten er met volle teugen van, maar keken ook wel eens een beetje angstig toe hoe de 'vreemde vogels' rakelings over hun hoofden vlogen. Een aantal leerlingen en personeelsleden werd actief bij de show betrokken.

Van Maaren vertelde dat hij thuis wel 100 roof- en aanverwante vogels heeft, die met z'n allen maar liefst 40 kilo vlees per dag verorberen.

De jongste is een kerkuiltje van twaalf weken dat vandaag ook van de partij was. De oudste een roodstaartbuizerd – Igor genaamd – van 21 jaar, die aan snelheid echter nog niets heeft ingeboet, zo bleek.

De raaf Ko was ook een geval apart. Samen met tientallen soortgenoten werd hij door Van Maaren getraind ten bate van het Raveleijn in De Efteling. Een raaf die verliefd wordt is echter niet meer geschikt voor dergelijk werk. En laat Ko z'n baasje nou leuker vinden dan het attractiepark…

Het dier demonstreerde op De Nieuwe Veste z'n slimheid, door een verstopt eitje terug te vinden en met schaal en al op te peuzelen. Aan dat laatste dankt ie volgens Van Maaren z'n mooie, glanzende verenpracht.