Leerlingen Nieuwe Veste willen E-Waste race graag winnen

STEENBERGEN – Een oude elektrische hamburgerbakker en een verfbrander. Met de overhandiging van deze twee elektrische apparaten aan twee leerlingen gaf wethouder Wilma Baartmans in Steenbergen woensdagochtend het startsein voor de E-waste race. Die wordt door Saver en het Natuurpodium De Brabantse Wal georganiseerd.

De groep 5/6 van de Nieuwe Veste bindt samen met nog twee andere scholen uit de gemeente de strijd aan met zeven andere scholen in de Brabantse Wal. In een paar weken tijd proberen zij zoveel mogelijk elektronisch afval (E-Waste) in te zamelen en zo een schoolreisje naar de Uitvindfabriek in Breda te winnen.
Bij de start op de Nieuwe Veste was ook Pascal de Klerk (directeur De Kringloper en directeur Saver) aanwezig. Hij legde de leerlingen uit waarom het zo waardevol is om oude apparaten apart in te zamelen en niet bij de restafval te doen.
“Als je apparaten die nog wel werken niet meer gebruikt, kunnen deze naar De Kringloper. Daarmee kan iemand anders blij worden gemaakt. En zijn de apparaten echt kapot, dan worden ze uit elkaar gehaald en worden alle onderdelen, zoals kunststof, koper en andere metalen, apart ingezameld en opnieuw gebruikt in andere apparaten.”

De E-waste race is een strijd tussen basisscholen uit de Brabantse Wal. Het is initiatief dat ontstaan is uit een samenwerking tussen De Kringloper en Het Natuurpodium De Brabantse Wal. Meer informatie is te vinden op www.ewasterace.nl.

Foto: Wethouder Wilma Baartmans overhandigde symbolisch twee oude apparaten aan de deelnemende leerlingen van de E-waste race. Ze gaf daarmee het startsein voor de race. De winnaars maken een uitstapje naar de Uitvindfabriek in Breda.

Foto: de leerlingen van groep 5/6 van De Nieuwe Veste nemen deel aan de E-waste race.