Leerlingen ABBO en Mamaloe krijgen eerste ‘Avonturengids voor kids’

STEENBERGEN – Niet alle leerlingen van juffrouw Daniëlla van basisschool De Nieuwe Veste waren direct enthousiast bij het idee dat zij hun schone handjes in een dot zwarte klei gingen steken. Maar, nadat een aantal klasgenootjes het goede voorbeeld gaven, besloot iedereen een poging te wagen en wat bleek: dikke pret! Terwijl de kids druk waren om van zwarte aarde en bloemzaadjes, zaadbommen te maken, vond er achter hen een speciaal momentje plaats. De presentatie van de allereerste ‘Avonturengids voor kids’. Geschreven door Leonie ten Hove en in ontvangst genomen door de Steenbergse wethouder Esther Prent.

Alle zeven scholen van onderwijsstichting ABBO en de kinderopvangorganisatie Mamaloe hadden vandaag een grote verrassing voor hun leerlingen. De kids kregen namelijk allemaal een exemplaar van het spiksplinternieuwe boek mee naar huis. Een hart onder de riem in deze moeilijke tijd. De gemeente Steenbergen gaat het boek inzetten als cadeautje voor kinderen die iets bijzonders gedaan hebben. “Dus als er kinderen zijn doe goede ideeën hebben, laten zij zich vooral melden bij de gemeente!,” aldus wethouder Esther die de kinderen van De Nieuwe Veste “hele grote bofbipsen” (hilariteit alom) noemde omdat zij het boek zomaar cadeau kregen.

Leef, lach, leer en groei

Als oprichter van het Vosmeerse outdoorbedrijf en recreatief educatiecentrum In4outdoor is de auteur van het boek, Leonie ten Hove, geen onbekende in de gemeente Steenbergen. Met tomeloze energie zet zij zich de afgelopen jaren in om kinderen met de natuur te verbinden onder het motto ‘Leef, lach, leer en groei in de natuur’. Daarnaast richtte zij onlangs Green2Play op, een concept voor educatieve speelnatuur en buitenleslokalen.

Wereldse inspiratie

“Onze belangrijkste drijfveer is onze missie om alle kinderen in contact te brengen met de natuur,” vertelt Leonie. “Het afgelopen jaar zijn de mogelijkheden daartoe beperkt geweest, maar daardoor had ik wel de tijd om dit boek te schrijven.” Een boek vol avonturen in de vorm van leuke activiteiten voor binnen en buiten zoals stenen ketsen, bloemen eten, lekker modderen, een muziekmuur bouwen, een mini-museum of een vulkaan maken, stroom uit de fruitschaal halen en ga zo maar door. Alle benodigdheden zijn te vinden in de natuur of in eigen huis.
De activiteiten, creaties en experimenten zijn volgens Ten Hove toegankelijk voor alle kinderen. Of zij nu van knutselen houden, onderzoekend zijn of vooral willen ravotten. Alle avonturen hebben een leerzaam karakter, maar dat ligt er niet dik bovenop.

Hart onder de riem

Onderwijsstichting Abbo en kinderopvang Mammaloe besloten het boek cadeau te doen als een hart onder de riem in een moeilijke tijd. “Sinds de oprichting van In4outdoor hebben wij veel contact met ABBO omdat onze visies op het opgroeiende kind elkaar raken,” aldus Leonie. De gepersonaliseerde editie ‘ABBO-Mamaloe Avonturengids voor kids’ werd vandaag op twee scholen gelanceerd: De Rode Schouw in Halsteren en De Nieuwe Veste in Steenbergen. De scholen nemen de gelegenheid te baat om een feestelijke dag vol natuur-activiteiten te organiseren.
Voor de kleuters van juffrouw Daniëlla was de ochtend in ieder geval een groot succes. Nadat zij tientallen zaadbommetjes hadden gemaakt, ging zij allemaal naar buiten om de bommen in de graskanten van het schoolplein te lanceren. Groeien maar!

Wie interesse heeft in het boek kan contact opnemen met info@in4outdoor.nl

(Door Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel